Novosti

Polestar planira proizvodnju klimatski neutralnog automobila

Polestar planira proizvodnju klimatski neutralnog automobila
Foto: Polestar | Polestar planira proizvodnju klimatski neutralnog automobila

Polestar, auto-brend u vlasništvu kompanije Volvo Cars, najavio je da ima cilj da do 2030. tržištu ponudi prvo klimatski potpuno neutralno putničko vozilo, tako što će iz korena promijeniti tradicionalni pristup proizvodnji.

Prema tržišnom udjelu, proizvođač elektrifikovanih automobila Polestar nije značajan igrač na svjetskoj sceni, ali s obzirom da je u vlasništvu kompanije Volvo Cars može sebi da dozvoli postavljanje ambicioznih ciljeva koji ne moraju nužno biti odmah komercijalno isplativi.

U sklopu predstavljanja godišnjeg finansijskog izvještaja, generalni direktor kompanije, Tomas Ingenlat, najavio je veliki cilj koji bi trebalo da se ispuni do 2030. godine.

Taj cilj uključuje proizvodnju i predstavljanje automobila iz projekta Polestar 0, prvog istinski klimatski neutralnog električnog automobila koji bi imao nulti "ugljenični otisak" - od prvog do zadnjeg trenutka postojanja vozila.

Do sada se klimatska neutralnost na nivou pojedinih pogona ili kompanija postizala smanjenjem emisija te tzv. "otkupom ugljeničnih kredita", ali mnogi stručnjaci kažu da takav pristup nije dugoročno održiv, pogotovo u tradicionalno "prljavoj" automobilskoj industriji, i da ne garantuje da će se klimatske promjene moći zaustaviti.

Ingenlat zato najavljuje da će Polestar biti prvi proizvođač koji će potpuno promijeniti paradigmu i krenuti u pravcu koji je danas neostvariv.

Na putu ka klimatski neutralnom automobilu moraće preispitati sve dosadašnje procese i tražiti inovacije u svim poljima tehnologije.

Ono što je sljedeće područje koje treba "ozeleniti" jeste proizvodnja i emisije gasova odgovornih za "efekat staklene bašte" koji nastaju u tom procesu, a sve kako bi nova vozila iz linije Polestar 0 bila ekološki potpuno neutralna tokom cijelog svog životnog ciklusa.

"Kupci nas guraju prema održivoj ekonomiji. Danas model Polestar 2, kada izlazi iz fabrike, ostavlja ugljenični otisak, a do 2030. želimo da predstavimo automobil koji to ne čini", naglasio je Ingenlat.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije