Novosti

Polovina VW modela ne zadovoljava nove standarde EU

Polovina VW modela ne zadovoljava nove standarde EU
Foto: Ilustracija | Polovina VW modela ne zadovoljava nove standarde EU
N.N.

Samo polovina modela putničkih automobila Volkswagenovog brenda u Njemačkoj zadovoljava nove standarde prihvatljivog zagađenja zbog osjetno strožijeg režima testiranja emisije štetnih plinova, izvijestili su iz njemačkog automobilskog diva.

Od septembra ove godine automobili u Evropskoj uniji moraju zadovoljiti standarde koji se provjeravaju novom Svjetskom procedurom harmonizovanog testiranja lakih vozila (WLTP).

Taj regulatorni test položilo je samo sedam od 14 glavnih linija Volkswagenovih modela, izvijestili su iz njemačke kompanije.

"Novi testovi su opsežniji i traju dva do tri puta duže nego što je do sada bio slučaj. Odvojeno se moraju testirati čak i modeli iz ograničenih linija", rekao je u četvrtak u telefonskom razgovoru s novinarima čelnik VW-ovog odjeljenja prodaje i oglašavanja osobnih automobila Tomas Zan.

"Idući će mjeseci za nas biti izazovni", naglasio je Zan.

Među modelima koje regulatori tek trebaju odobriti nalazi se i Golf, jedan od najpopularnijih VW-ovih automobila, dodao je on, kazavši kako očekuje da će Golf proći test usklađenosti sa standardom WLTP-a najkasnije krajem septembra.

Proizvođači poput Daimlera, Volkswagena i dobavljača Valea snizili su procjene dobiti, navodeći kao razlog posustajanje globalne prodaje zbog kašnjenja povezanog s pribavljanjem certifikata o usklađenosti s novim standardima.

(Index.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije