Novosti

Ponovo se odlaže proizvodnja Cybertrucka

Ponovo se odlaže proizvodnja Cybertrucka
Foto: Tesla.com | Ponovo se odlaže proizvodnja Cybertrucka

Cybertruck će ove godine biti dostupan samo malom broju ljudi. Kompanija navodi da će se konačne specifikacije i cijene promijeniti.

Tokom izvještaja o Teslinim zaradama, direktor kompanije Ilon Mask rekao je da masovna proizvodnja električnog kamioneta neće početi do 2024. godine. Ipak, on je naveo da očekuje da će proizvodnja početi "ovog ljeta". Međutim, upozorio je da će u početku proizvodnja biti veoma usporena.

Tesla je predstavila Cybertruck 2019. godine, ali je više puta odlagala njegovu proizodnju. Kompanija je takođe upozorila da će se konačne specifikacije i cijene promijeniti. Prvobitna cijena Cybertruck-a trebala da bude 39.900 dolara u konfiguraciji sa jednim motorom dok bi najskuplji model sa tri motora trebalo da košta 70.000 dolara.

Kompanija još uvijek uzima depozite, ali više ne obećava posebne konfiguracije. Očekuje se da će pandemija, teška ekonomska situacija, dugogodišnji problemi u lancu snabdjevanja i modifikacije dizajna uticati na krajnji proizvod.

Ovo nije novi problem za Teslu. Proizvodnja modela 3 počela je u julu 2017.godine, ali je bila veoma ograničena do sredine 2018. godine jer se kompanija borila da otkloni probleme u fabrikama.

Međutim, Cybertruck predstavlja jedinstven izazov. Za njegovu prepoznatljivu čeličnu karoseriju se navodi da je izuzetno čvrsta, ali takođe taj dizajn zahtijeva proizvodne tehnike koje se inače ne koriste za automobile. Očekuje se da će se masovna  proizvodnja Cybertruck-a realizovati u Giga fabrici u Tekasu u blizini Ostina, koja je zvanično otvorena prošlog aprila.

Izmijenjeni vremenski okvir može stvoriti nove probleme. Cybertruck već ulazi u oštru konkurenciju koja uključuje modele kao što su Ford F-150 Lightning, GMC Hummer EV i Rivian R1T.

Električni kamioneti više nisu noviteti kao što su to bili prije četiri godine. Tek ostaje da se vidi da li će Cybertruck ponuditi veće prednosti u odnosu na svoje rivale, prenosi Engadget.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije