Novosti

Poplavljeno preko 200.000 automobila, kupci bi mogli da budu prevareni

Poplavljeno preko 200.000 automobila, kupci bi mogli da budu prevareni
Foto: Pixabay/Ilustracija | Poplavljeno preko 200.000 automobila, kupci bi mogli da budu prevareni
N.N.

​Uragan Ida pogodio je krajem avgusta sjevernu obalu Meksičkog zaliva, da bi se prenio na područje Luizijane, uz vjetar koji je duvao brzinom od 240 km/h.

To je bio samo početak razaranja koje se nastavilo duž istočne obale SAD, donoseći obilnu kišu i poplave u glavnim gradskim područjima u saveznim državama Nju Džerzi, Pensilvanija i Njujork.

Sajt Carfax, koji se bavi pružanjem savjeta kupcima automobila, procenjuje da bi čak 212.000 vozila u područjima zahvaćenim uraganom moglo biti ozbiljno oštećeno poplavama izazvanim obilnim padavinama.

Carfax upozorava kupce da bi ova vozila mogla da završe kod prodavaca automobila, a zatim i da se nađu na putevima, vjerovatno bez ikakvog upozorenja da su bila poplavljena, ali i bez ozbiljnije inspekcije i zamijene komponenti koje su bile izložene vlazi.

U izvještaju se napominje da mnoga poplavljena vozila kada se osuše često izgledaju normalno na prvi pogled, ali se kasnije tokom eksploatacije javljaju problemi. To bi moglo da se desi nekoliko dana, nekoliko mjeseci, pa čak i nekoliko godina kasnije.

Kako otkriti da li je auto koji želite da kupite bio poplavljen

"Naši podaci ukazuju da su kupci, koji uopšte ne sumnjaju u to, u riziku da završe sa automobilom koji je prethodno bio poplavljen", rekao je Kris Baso, portparol Carfaxa.

"Prava opasnost je u tome što ti automobili mogu neko vrijeme izgledati dobro i raditi dobro, ali prije ili kasnije će se vjerovatno pojaviti veliki problemi. Poplavljeni automobili doslovno trunu iznutra prema spolja, a laici takva oštećenja često teško otkrivaju."

Stoga, Carfax savjetuje kupce da tokom postupka inspekcije budu posebno pažljivi. Potrebno je potražiti znakove oštećenja od poplave, kao što su ustajao miris, kondenzacija na instrument tabli, vlažni tepisi ili tapacirunzi, rđa u vratima, kao i tragovi blata ili pijeska ispod sjedišta ili u pretincu za rukavice.

 

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije