Novosti

Porasla prodaja novih automobila u Srbiji

Porasla prodaja novih automobila u Srbiji
Foto: Ilustracija | Porasla prodaja novih automobila u Srbiji

U Srbiji je u januaru ove godine prodato 1.250 novih putničkih vozila, što je za oko 15 procenata više u odnosu na isti mjesec 2021.

Najviše su se prodavali automobili marki Škoda i Kia. Nakon njih, kupci su se najradije opredjeljivali za Fiat, Renault i Toyotu.

Premijum brendovi, kao što su BMW, Audi, Mercedes, Jaguar, Land Rover, imaju svoj stabilni dio učešća na tržištu i čak bilježe malo povećanje prodaje, kaže za Novosti predsjednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i dijelova, Milan Belin.

On ističe da je samo na osnovu rasta prodaje u prvom mjesecu teško prognozirati kakav će trend biti tokom godine i objašnjava da tek od marta ima mogućnosti da se napravi takva procjena.

Kriza, izazvana nedostatkom mikročipova, koja je pogodila globalnu auto-industiriju prošlog marta i dovela do velikih teškoća u proizvodnji vozila, traje i dalje.

Novosti su često pisale da kupci u Srbiji, isto kao i u zemljama širom svijeta, zbog tog problema sa dijelovima čekaju mjesecima na isporuku novog četvorotočkaša.

"Ponuda je znatno manja od tražnje, a saloni automobila i placevi, kako novih, tako i polovnih automobila, poluprazni su", navodi Belin.

"Očekivanja su da će se problem sa čipovima polako rješavati u drugoj polovini godine i da će tada biti bolja situacija po pitanju mogućnosti fabrika da proizvedu veći broj vozila nego danas".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije