Novosti

Porsche debitovao na Frankfurtskoj berzi

Porsche debitovao na Frankfurtskoj berzi
Foto: Tanjug/AP | Porsche debitovao na Frankfurtskoj berzi

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche AG, čija je vrednost procijenjena na 75 milijardi evra, debitovao je danas na Frankfurtskoj berzi prikupivši 19,5 milijardi evra svježeg kapitala koji je namijenjen finansiranju elektrifikacije vozila Volksvagen grupe.

Poršeova matična kompanija Volksvagen je utvrdila početnu cenu akcija na 82,5 evra, odnosno na gornjoj granici raspona cene od 76,5-82,5 evra koju je najavila ranije ovog mjeseca, oduprevši se hrabro turbulentnim tržišnim uslovima, javlja Rojters.

Akcije Poršea su na trgovanju so 10:35 časova po srednjoevropskom vremenu porasle za 3,0 posto u odnosu na emisionu cijenu od 82,5 evra.

To je podiglo procijenjenu vrijednost Porschea na 77,4 milijarde evra, što je iznad vrednosti njegovih rivala poput Ferarija i blizu tržišne kapitalizacije Volksvagena u cjelini, koji vredi oko 80,1 milijardu evra.

Ovo je druga najveća Incijalna javna ponuda (IPO) u Njemačkoj od listiranja Dojče Telekoma 1996. godine.

Suočeni sa desetinama milijardi troškova za radikalan pomak ka električnoj mobilnosti i razvoju softvera, rukovodioci Folksvagena su dugo razmišljali o uvrštenju Porschea na berzu, nadajući se da će prikupiti preko potrebna sredstva i podići vrijednost samog Volksvagena.

Porodice Porše i Pieš će učvrstiti kontrolni u ovom sportskom brendu s vlasničkim udelom od 25 posto plus jednom običnom dionicom s pravom glasa.

Tokom IPO-a, investitorima će biti prodato do 113.875.000 prioritetnih akcija Porschea, bez prava glasa, navodi Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije