Novosti

Porsche patentirao novi tip zračnog jastuka

Porsche patentirao novi tip zračnog jastuka
Porsche patentirao novi tip zračnog jastuka

Njemački proizvođač osmislio je specijalni vazdušni jastuk koji se nalazi u prednjem nosaču krova, kako bi poboljšao bezbjednost svojih kabriolet modela.

Zbog svoje specifične konstrukcije, automobili sa otvorenim krovom u određenim vrstama sudara, poput frontalnog sudara sa malim preklapanjem čeonih površina, nisu bezbjedni u istoj mjeri kao modeli sa klasičnim fiksiranim krovom. 

Zato je Porsche osmislio novi tip vazdušnog jastuka koji se nalazi u A stubu i koji treba da poboljša zaštitu vozača i suvozača u slučaju takvih i sličnih udesa. Ovaj vazdušni jastuk zvanično je registrovan u Patentnom zavodu SAD, a priloženi crtež pokazuje da prillikom aktiviranja pokriva A stub čitavom dužinom.

U Porscheu kažu da su njihovi testovi pokazali da novi tip jastuka može značajno da poboljša bezbjednost u sudarima kada se tijela vozača i suvozača usljed inercije pokreću naprijed i u stranu, odnosno pod određenim uglom u odnosu na uzdužnu osu automobila. 

Upotreba novih vazdušnih jastuka neće biti ograničena samo na kabriolete, jer može da doprinese većoj bezbjednosti i kod vozila sa nepokretnim, čvrstim krovom.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije