Novosti

Pratite nas na Google news

Porsche ne odustaje od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem

Porsche ne odustaje od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem
Foto: Image by Kahl Orr from Pixabay | Porsche planira proizvodnju sintetičkog goriva na industrijskom nivou
N.N.

Porsche neće odustati od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. U Njemačkoj brojne kompanije već decenijama rade na staroj ideji proizvodnje sintetičkog goriva. Tačnije, optimizaciji proizvodnje, a sve kako bi cijena takvog goriva mogla značajno da se snizi i postane konkurentna ostalim gorivima.

Kako piše Autoblog, Porsche planira da već sljedeće godine počne da testira sintetička goriva na svojim automobilima, a sve kroz saradnju sa brojnim kompanijama koje rade na razvoju nove generacije sintetičkih goriva.

Konzorcijum koji uz Porsche čine Siemens Energy, AME, Enel i ENAP planira uskoro početi proizvodnju sintetičkog goriva na industrijskom nivou. Otvaranje fabrike se očekuje 2022. godine, a njen kapacitet bi bio oko 55 miliona litara goriva godišnje do 2024. godine. Zatim bi proizvodnja u naredne dvije godine bila udesetorostručena.

Prvi čovek Porschea Oliver Blume je za britanski Autocar objasnio zašto ih toliko privlače vještački dobijena goriva.

"Njihova prednost je lakoća korišćenja: e-gorivo se može koristiti u klasičnim motorima i plug-in hibridima, a moguće je koristiti i postojeću mrežu punionica“.

Pritom će Porsche nastojati da testovima pokaže da performanse motora zato ne moraju da padaju. Jedino što se smanjuje korišćenjem e-goriva je manja emisija štetnih gasova.

(b92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije