Novosti

Porsche pomogao biciklisti da dostigne 240 km/h

Porsche pomogao biciklisti da dostigne 240 km/h
Foto: b92 | Porsche pomogao biciklisti da dostigne 240 km/h

Porsche Cayenne Turbo vukao je bicikl do 177 km/h, a zatim je poslužio kao aerodinamični zaklon kako bi biciklista Nil Kembel samostalno ubrzao od 240 na sat.

Kembel, čiji je prethodni najbolji rezultat u ovoj disciplini iznosio 217 km/h, koristio je specijalno konstruisan bicikl firme Moss Bikes, dizajniran za brzine do čak 322 km/h.

Kao vučno vozilo odlično je poslužio Porsche Cayenne Turbo, omogućivši biciklisti da u kratkom roku dostigne potrebnu brzinu poslije koje se oslobađa i počinje samostalno da okreće pedale, pri čemu mu "zavetrinu" pruža upravo visoka silueta ovog SUV-a.

Cayenne ispod haube krije moćni 4.0 bi-turbo V8 sa 550 ks i 770 Nm, zahvaljujući kome iz mjesta do stotke stiže za samo 4,1 s (uz pomoć Sport Chrono paketa za 3,9 s).

Kada je Porscheov SUV ubrzao do 177 km/h, bicikl je otkačen i Kembel je uspio da razvije 240 km/h.

Tada je uslijedio novi izazov – bezbjedno zaustaviti bicikl jer se približavao kraj piste (zbog čega je i bilo važno da se maksimalna brzina dostigne što prije), pa je Kembel kočio svom snagom.

Na kraju se sve srećno završilo, a biciklista je iskustvo početnog ubrzanja za Porscheom uporedio sa "vožnjom na raketni pogon".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije