Novosti

Porsche priznaje da im je dizelgejt narušio reputaciju

Porsche priznaje da im je dizelgejt narušio reputaciju
Foto: Pixabay | Porsche priznaje da im je dizelgejt narušio reputaciju

Ni proizvođač iz Štutgarta nije izašao "nepovrijeđen" iz dizel afere koja je potresla Volkswagen. Ipak, u Porscheu vjeruju da bi budući električni model Taycan mogao da popravi njihovu reputaciju.

Dizelgejt je svakako najviše naškodio matičnom brendu VW grupacije, ali osim marke Volkswagen, materijalnu ali i moralnu štetu pretrpjeli su i drugi brendovi ove grupe, prije svega Audi.

Kao korisnici dizel motora u velikom broju svojih automobila, ceh su takođe platili Škoda, Seat i Porsche, jer su bili prinuđeni da opozovu stotine hiljada vozila koja su bila opremljena preverantskim softverom za lažiranje testa emisije izduvnih gasova.

Porsche je na kraju čitave priče odlučio da potpuno izbaci dizel motore iz svojih aktuelnih, ali i budućih modela, o čemu je javnost upoznata ranije ovog mjeseca.

Ipak, u Porscheu kažu da im je najteže palo narušavanje reputaciju koja je sticana decenijama.

"Dizel afera nam je donijela dosta nevolja", kaže direktor Porschea, Oliver Blume.

Porsche je praktično već u februaru prestao da prodaje automobile sa dizel motorima, kada je ukinuo dizel verzije Panamera 4S Diesel i Macan S Diesel.

Inače, proizvođač iz Štutgarta nikad nije ni razvijao sopstvene dizel agregate, već je koristio Audijeve, za koje se vjerovalo da su među najboljim dizelašima u auto-industriji.

Prvi masovno izrađivan Porsche sa dizel motorom bio je Cayenne Diesel, koji je predstavljen još prije 10-ak godina. Najnovija, treća generacija modela Cayenne lansirana je 2017. godine bez dizelaša.

Dok se sa jedne strane odriče dizel motora, Porsche sa druge ubrzano radi na predstavljanju svog prvog električnog automobila – Taycana, i elektrifikaciji budućih modela.

Osim toga, kompanija će nastaviti da usavršava i optimizuje postojeće benzinske motore, koji, u očima tradicionalnih zaljubljenika u sportske automobile, nemaju alternativu.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije