Novosti

Pratite nas na Google news

Porsche radi na električnom letećem automobilu

Porsche radi na električnom letećem automobilu
Foto: Ilustracija | Porsche radi na električnom letećem automobilu
N.N.

Polako ali sigurno, ideje vezane za vazdušni urbani saobraćaj se razvijaju sve više, a u isto vrijeme, sve je više etabliranih proizvođača zainteresovanih za ovakve projekte.

Od Audija do Mercedesa, brojne marke su u potrazi za najboljim načinom da iskoriste potencijalni El Dorado u ovoj oblasti. Čini se da je neminovno da će u tom slučaju morati da sarađuju s avionskim kompanijama.

Iz tog razloga možda i nije toliko šokantna današnja Porscheova objava, da zajedno s Boeingom radi na čisto električnom letećem automobilu. Ugovor povodom ovog projekta je potpisan ove nedelje.

Detalji su i dalje siromašni. Ono što se zna je da će nemački proizvođač automobila napraviti prototip vozila (na naslovnoj slici), ali za sada nije poznato kada. Testiraće ga s ciljem da jednog dana uđe u serijsku proizvodnju. Takođe, nemačka marka je izdala render kako bi to vozilo moglo da izgleda.

Porsche kaže da je odlučio da uđe u ovu avanturu nakon internih istraživanja koje su pokazale da će urbani vazdušni prevoz dobiti na zamahu nakon sredine naredne dekade. Razlog je taj što će putovanjem kopnenim putevima zbog zagušenja biti sve teže a vazdušni transport će biti brži i jeftiniji.

"Porsche nastoji da proširi svoj obim kao proizvođač sportskih automobila i postane vodeća marka u okviru premijum transporta. Na dugoročnom planu, ovo bi moglo da znači ulazak u treću dimenziju putovanja", rekao je Detlef fon Platen, član izvršnog odbora za prodaju i marketing Porschea AG.

"Mi kombinujemo snage dve vodeće globalne kompanije da bismo se ušli u potencijalno ključni tržišni segment budućnosti."

Porsche će u svemu asistirati Boeing, preciznije njegova filijala Aurora Flight Sciencies. Reč je o istoj kompaniji koja je u januaru izvela prvi probni let autonomnog putničkog drona.

Trenutno, Boeing je usred težnje ka širenju na svim frontovima, a ranije ove nedelje je najavio investiranje u svemirsku kompaniju, Virgin Galactic.

(AutoRepublika)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije