Novosti

Poslije 30 godina Citroen ostaje bez minivana

Poslije 30 godina Citroen ostaje bez minivana
Foto: Unsplash/Chiara Polo | Poslije 30 godina Citroen ostaje bez minivana

Višedecenijska naklonost Evropljana prema MPV modelima uskoro će biti samo daleka uspomena. Njihovo mjesto na tržištu su u međuvremenu preuzeli SUV/krosover automobili, što je navelo proizvođače da prilagode svoje ponude novim trendovima.

Citroen ne ide toliko daleko da kaže da je SUV praktično "ubio" MPV, već koristi suptilniji način da signalizira propast ovog automobilskog segmenta: "Promjena očekivanja u pogledu modernosti, stila i upotrebe odvratila je kupce od tržišta MPV-a".

Poslije skoro 30 godina prodaje MPV vozila u Evropi, ova francuska kompanija napušta segment. Zaista, Grand C4 SpaceTourer uskoro više neće biti dostupan kupcima, s obzirom da je planirano da se proizvodnja završi početkom jula.

Citroen prodaje minivanove još od 1994. godine kada je predstavio Evasion, sestrinski model vozilima Fiat Ulysse, Lancia Zeta i Peugeot 806. Do 2002. ukupno je prodato više od 120.000 primjeraka.

Nasljednik, Citroen C8 stigao je 2002. i ostao je 12 godina prije nego što je penzionisan u junu 2014. nakon 150.000 prodatih vozila.

Međutim, Xsara Picasso je bio taj koji je donio široku popularnost segmentu MPV vozila, sa više od 180.000 prodatih vozila 1999, prve godine na tržištu.

Francuski proizvođač automobila je zadržao ovaj model u svojoj gami do 2012. godine, uspijevši da proda nevjerovatnih 1,76 miliona primjeraka.

Što se tiče modela Grand C4 SpaceTourer, on vuče korijene iz 2006. godine kada je lansiran originalni C4 Picasso.

Model druge generacije lansiran je 2013. godine, sa podijeljenim farovima, prije nego što je ovaj dizajnerski detalj ušao u modu. Početkom 2018. promijenio je ime u C4 SpaceTourer, što je takođe uticalo da veća verzija dobije oznaku Grand C4 SpaceTourer.

Kraći model sa pet sjedišta prestao je da se proizvodi 2020. godine, a sada u istoriju odlazi i duža verzija sa sedam sjedišta.

Najbolja godina za Citroen u pogledu potražnje za minivanovima bila je 2007. kada je sa fabričkih traka sišlo 115.000 primjeraka modela Xsara Picasso i 215.000 jednica Citroena C4 Picasso.

Kupcima Citroen vozila koji preferiraju prostrane automobile sa većim brojem sjedišta sada preostaju samo modeli iz komercijalno-putničkog programa, kao što su Berlingo i SpaceTourer.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije