Novosti

Posljednji američki Volkswagen Passat sišao sa proizvodne trake

Posljednji američki Volkswagen Passat sišao sa proizvodne trake
Foto: Volkswagen promo | Posljednji američki Volkswagen Passat sišao sa proizvodne trake

Volkswagen je prije svega desetak godina otvorio novu fabriku u gradu Čanatuga unutar američke savezne države Tenesi i s njom najavio da je sopstveni model Pasat spreman da pokori tržište.

Iako se ovaj automobil prodavao na američkom tlu još od 1974. godine, prvo pod imenom Dasher i kasnije kao Passat, uvijek je bio samo modifikovana verzija modela sa evropskog tržišta.

To nam govori da su ga Amerikanci smatrali previše malim i skupim, a pritom i slabijim u poređenju sa konkurencijom iz Japana, Koreje i Amerike.

Prodaja se uglavnom kretala tek oko dvadeset hiljada primjeraka na godišnjem nivou, a onda je Volkswagen odlučio da zavrne rukave i debituje s potpuno novim Passatom razvijenim konkretno za Jenkije. Iako je pružao zastarjelu mehaniku, bio je veći od svakog konkurenta, i u roku od godinu dana, prodaja je skočila čak za šest puta. I taman kada se činilo da ova limuzina ima budućnost, tržište se okrenulo krosoverima i Passat je tiho povučen iz upotrebe.

Ovih dana je posljednji primjerak sišao sa proizvodne trake čime je završena skoro petogodišnja karijera vozila koje nikada nije opravdalo američka očekivanja, koja su bila slična onima na Starom kontinentu. Oko 800 hiljada Passata je tokom posljednjih deset godina napustilo ovu fabriku, što je ujedno bio i godišnji kapacitet.

Fabrika nastavlja da radi punom parom, a u njoj se trenutno proizvode modeli Atlas i Atlas Cross Sport. Međutim, do kraja godine bi trebalo da vidimo i električni krosover ID.4 od kog njemački proizvođač vozila očekuje da postane pravi bestseler.

Za one koji još uvijek žele limuzinu konstruisanu od strane Volkswagena, tu su Jetta i Arteon. Ovaj drugi nikako nije opravdao očekivanja i vjerovatno će uskoro nestati sa tržišta, dok Jetta još uvijek privlači solidan broj kupaca.

Ali na kraju dana, klasa limuzina u takozvanoj kategoriji "mid-size" se dijeli na Toyotu Camry, Hondu Accord i sve ostale, tako da niko vjerovatno neće ni primjetiti odlazak Passata sa izuzetkom kojeg doseljenika sa Balkana, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije