Novosti

Poslušajte zvuk Rimčevog Bugattija i pogledajte brzinomjer (VIDEO)

Poslušajte zvuk Rimčevog Bugattija i pogledajte brzinomjer (VIDEO)
Foto: Bugatti | Poslušajte zvuk Rimčevog Bugattija i pogledajte brzinomjer (VIDEO)

Mate Rimac je u francuskom Molsheimu predstavio prvi Bugatti razvijen pod njegovim vodstvom - Tourbillon.

Osnovna mu je cijena, bez dodatne opreme i drugih davanja, 3.8 miliona evra. Rimac, šef Bugatti Rimca, kaže da je rasprodano skoro svih 250 primjeraka.

Motor i ključne karakteristike

Tourbillon odbacuje Chironov 8.0-litreni W16 motor s četiri turbo punjača i zamjenjuje ga potpuno novim 8.3-litrenim V16 motorom s cross-plane radilicom - 16-cilindarskim ekvivalentom flat-plane V8 motora, koji se vrti do 9000 okretaja u minuti i razvija 986 konjskih snaga te 900 Nm okretnog momenta. Cosworth je pomogao u razvoju ovog motora, baziranog na prirodnom usisavanju.

Obećano je zapravo ukupno 1775 konjskih snaga: 986 KS iz motora, 789 KS iz tri električna motora, što znači da je bez buđenja V16 motora tu pogon na sva četiri točka, domet od gotovo 60 km samo na električni pogon i snaga uporediva s Ferrarijem 812 Superfast. Maksimalna brzina je ograničena na 445 km/h.

Unatoč potpuno novom V16 motoru, nije duži od Chirona. Uz to je i 33 milimetra niži od prethodnika. Teži nešto manje od Chirona - koji ima 1995 kg - unatoč tome što ima bateriju od 25 kWh tešku 200 kg smještenu uz kralježnicu, gdje bi normalno bio mjenjač, te dva električna motora na prednjoj osovini i još jedan na stražnjoj.

Iskorištava tanju centralnu konzolu kako bi smanjio stakleni dio kabine i frontalnu površinu, čime kabina postaje ergonomičnija i smanjuje se otpor vazduha. Tu su i vrata dostojna automobila od gotovo 4 miliona evra i agresivniji, niži profil.

Kako piše Top Gear, ključ ovog automobila, za razliku od Veyrona, čini se da je Rimčeva spremnost da sarađuje s vrhunskim dobavljačima, gdje je to prikladno, umjesto da ide punim putem Koenigsegga i proizvodi apsolutno sve unutar kuće: Brembo za kočnice, Concepto za instrumente, Cosworth za motor, Divergent 3D za ovjes, Rimac Technology za elektroniku, prenosi Index.

A ovako novi Bugatti zvuči kada mu date gas. Obavezno upalite zvučnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije