Novosti

Povučene Mazde: Imaju grešku, mogu im otpasti točkovi

Povučene Mazde: Imaju grešku, mogu im otpasti točkovi
Foto: Ilustracija | Povučene Mazde: Imaju grešku, mogu im otpasti točkovi

Više od 3.000 novih vozila modela Mazda 3 opozvano je u Australiji usljed straha da bi pogreške nastale prilikom proizvodnje mogle dovesti do otpadanja točkova.

Proizvođač je izrazio zabrinutost u vezi s novim hatchback modelom Mazda 3 iz 2019., čije bi matice točkova s vremenom mogle oslabiti, a što bi pak u najgorem mogućem scenariju dovelo do odvajanja točkova od ostatka automobila, izvještava CNN.

Opozvana su 3323 vozila, prodana između 8. aprila 2018. i 21. juna 2019.

Nalog za opoziv izdao je australijski regulator bezbjednosti potrošača Product Safety Australia, ističući zabrinutost zbog moguće neispravnosti šarafa točkova.

"Moguće je da tokom proizvodnje šarafi nisu do kraja bili pričvršćeni, "To može utjecati na stabilnost vozila, povećati rizik gubljenja kontrole nad njim i potencijalno rezultirati automobilskom nesrećom", dodano je u izjavi regulatora.

Mazda Australia i Product Safety Australia kontaktiraće vlasnike kupljenih vozila pri čemu se popravak neće naplaćivati.

Sličan nalog izdan je u junu za isti model u SAD-u, pri čemu je opozvano 25.000 vozila.

Mazda USA u svom je izvještaju rekla da "kontinuirano korištenje može dovesti do odvajanja točkova od vozila, a ono pak do nesreće", ističući pritom da nije prijavljen nijedan takav slučaj.

Product Safety Australia takođe je izdao nalog za stare modele Jeepa i Dodgea, nastale u perodu između 2007. i 2010., citirajući pritom razne probleme, od netačnih informacija na tablicama do pogrešaka na kočnicama.

Upozoreno je i na to da postoji mogućnost da je u slučaju modela Jeep Cherokee 2010 poveznica s pedalom za kočenje nepravilno ugrađena, "što pak može dovesti do toga da kočnice prestanu funkcionisati i u konačnici prouzrokovati nesreću".

Ukupno 55 vozila bilo je opozvano.

U slučaju model Jeep Cherokee 2008 opozvano je 12 vozila pod sumnjom da bi zbog "nepravilnosti prilikom ugradnje vjetrobrana moglo doći do odvajanja stakla od ostatka automobila". 

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije