Novosti

Predstavljen novi Porsche

Predstavljen novi Porsche
Foto: Print Screen/Instagram | Predstavljen novi Porsche
N.N.

Posljednji razvijeni sportski trkački automobil za trke kupaca GT3 serije širom svijeta i zvanično je predstavljen.

Novi Porsche 911 GT3 R će biti predstavljen javnosti na ovogodišnjem 24-satnom Spa-Francorchamps-u.

Vozilo je bazirano na najnovijoj 992 generaciji modela 911. U odnosu na svog prethodnika, novi 911 GT3 R model ima veći motor koji proizvodi do 416 kW (565 KS), konstantnije aerodinamičke performanse i optimiziranu ravnotežu vozila.

Sa najnovijom generacijom 911 GT3 R, Porsche predstavlja novi trkački automobil za trke kupaca. Novi izazivač za GT3 serije širom svijeta je zasnovan na trenutnoj generaciji 992 i biće spreman za trke na početku sezone 2023. Razvoj je započeo 2019. godine.

Kao prioritet je postavljeno poboljšanje voznih performansi za profesionalce i amaterske takozvane "gentleman" vozače, kao i iskorišćavanje većih rezervi performansi za različite klasifikacije balansa performansi (BoP).

Još jedna tačka fokusa postavljena je na unapređenju rukovanja trkačkim automobilom za timove i smanjenju troškova održavanja. Porsche Motorsport sada nudi novi 911 GT3 R po cijeni od 511.000 evra plus PDV zavisno od zemlje i opcione dodatke.

Nakon što je GT3 klasa najavljena kao profesionalna kategorija u sjevernoameričkoj IMSA seriji, FIA WEC Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti je iduće na redu: od 2024. godine, trkački automobili GT3 klase, kao što je novi 911 GT3 R će imati pravo po prvi put učestvovati na 24-satnom Le Mansu.

U samoj jezgri ovog novog trkačkog automobila je skoro standardni motor zasnovan na 992 generaciji modela 911. Kao i kod prethodnog modela, riječ je o motoru sa šest cilindara na vodeno hlađenje sa četiri ventila i direktnim ubrizgavanjem goriva.

Glavna nova karakteristika je radna zapremina: kao i 911 RSR, kapacitet novog 911 GT3 R povećan je za dobrih pet odsto sa 3.997 na 4.194 kubika.

To je povećalo maksimalnu snagu motora na oko 416 kW (565 KS). Ali kao prvo i osnovno, Porsche je optimizovao obrtni moment i maksimalnu snagu u cijelom rasponu obrtaja. Samim tim, novi 4,2-litarski šestocilindrični motor je pogodniji za amaterske "gentleman" vozače.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Porsche (@porsche)

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije