Novosti

Predstavljen potpuno novi Ariel Atom 4

Predstavljen potpuno novi Ariel Atom 4
Foto: Ariel | Predstavljen potpuno novi Ariel Atom 4

Ariel nam je predstavio novu, četvrtu generaciju modela Atom, koja je skoro potpuno identična svom prethodniku.

Međutim, uprkos tome što izgledaju potpuno isto, mali britanski proizvođač tvrdi da je na novoj generaciji, sve osim poklopca rezervoara i pedala u kabini koje su iste kao kod prošle generacije, potpuno novo.

Najveća novina na novoj generaciji ovog modela je naravno agregat, koji je preuzet iz modela Honda Civic Type R.

Naime, ovaj četvorocilindarski agregat sa turbo punjačem, koji ima radnu zapreminu dva litara dobio je novi ECU. Agregat je povezan sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. On razvija 315 konjskih snaga, te zahvaljujući maloj težini, Ariel Atom od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,8 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 261 km/h.

Nova generacija ovog modela ima unapređeno vješanje i Bilstein amortizere, a kao opcija su dostupni dijelovi kompanije Ohlins. Takođe, kupci ove „igračke za stazu“ će moći da biraju i kontrolne sisteme sa modela Atom V8. Takođe, prednje felne veličine 16 i zadnje veličine 17 cola mogu biti zamijenjene felnama izrađenim od ugljenikovih vlakana.

Karoserija nove generacije modela Atom, iako izgleda potpuno isto kao na prethodnoj generaciji, izrađeno je od ugljenikovih vlakana i optimizovano za bolje strujanje vazduha. Kompanija navodi i da je veća sila prijanjanja (downforce).

Kompanija Ariel će sklapiti po 100 primjeraka godišnje u fabrici u blizini Somerseta.

Što se cijene tiče, novi Ariel Atom 4 e koštati 39.975 evra u Britaniji, a prvi primjerci će kupcima biti dostavljeni od sljedećeg proljeća.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije