Novosti

Predstavljen veliki SUV XPeng G9

Predstavljen veliki SUV XPeng G9
Foto: Screenshot/heyxpeng.com | Predstavljen veliki SUV XPeng G9

Kineska kompanija XPeng Motors je s proizvodnjom električnih automobila krenula u 2017. godini, ali je brz rast započeo tek nedavno.

Tokom 2020. je isporučeno samo 27 hiljada vozila, a onda već naredne godine je brojka višestruko uvećana na 98 hiljada. 

Na krilima zaleta iz te godine, stigla je i prodaja 69 hiljada elektromobila u prvoj polivni tekuće godine, onda kada se u paleti nalazilo tri modela.

Sada je pred nama četvrti model koji se sprema da uđe na tržište. Taj je najviše napredan, i naravno, najskuplji je.

Veliki krosover XPeng G9 je prvi put prikazan prošle jeseni kada smo ga opazili u obliku konceptnog vozila. 

Utrošeno je devet mjeseci kako bi se taj automobil preveo u status serijskog modela, a rezultat je takav da se novitet namijenjen masovnoj proizvodnji ne razlikuje puno od izložbenog eksponata koji pomenusmo u prvoj rečenici ovog pasusa. Dodatno, sada možemo da vidimo i enterijer vozila, ali i tehničke specifikacije istog, prenosi AutoRepublika.

Novi XPeng G9 se u smislu gabarita i dimenzija uklapa u isti razred s Lexusovim RX-om ili modelom po imenu Mercedes-Benz GLE, što će reći da je dug 4.891 milimetara, širok 1.937 mm, visok 1.680 mm, dok prednju i zadnju osovinu dijeli 2.998 mm.

Kineski SUV poseduje "skupe" proporcije s kabinom izmještenom ka nazad, okvirima prozora lišenim rama i ručicama za otvaranje vrata koje se izvlače pri otvaranju istih. 

Koeficijent otpora vazduha i nije sjajan, ali i vozilo je veliko, pa nije ni za potcjenjivanje jer iznosi Cd – 0,272. Na primjer, kod lošeg Mercedesa GLE-a (po ovom pitanju), taj koeficijent je 0,29.

Krosover počiva na šasiji koja je tehnički zrela. Nudi dvostruka poprečna ramena na prednjoj i multilink oslanjanje na zadnjoj osovini. 

Već od osnovne ponude je dostupno i vazdušno vješanje s dvokomornim oprugama. Autopilot trećeg nivoa je podržan od strane dva procesora marke Nvidia Orin, uz ukupne performanse od 508 topova (triliona operacija u sekundi), iako to više nije rekord među rivalskim proizvodima.

Implementirana je treća generacija pogonskog sklopa XPower, a ona funkcioniše na naponu od 800 volti, baš kao što je to slučaj i kod prestižnih modela s imenima Porsche Taycan i Audi e-tron GT, a isto važi i za "obične" elektromobile s oznakama Kia i Hyundai.

Uvodni model pruža zadnje točkove kao pogonske i to zahvaljujući na toj osovini montiranom elektromotoru snage 313 "konja" i 430 Nm obrtnog momenta. Sistem prenosa snage na sve točkove postoji jer postoji i verzija s napred pričvršćenim električnim agregatom koji razvija 238 konjskih snaga. Duet motora obezbjeđuje pogonsku silu od 551 konjske snage i 717 Nm obrtnog momenta.

Obje verzije se oslanjaju na trakcionu bateriju kapaciteta 98 kWh, s tim da je u prvom slučaju domet s jednom dopunom na nivou od 702 km (prateći ciklus CLTC), dok je u drugom autonomija 650 kilometara. Najviša brzina kretanja je svakako ograničena na 200 km/h. Zahvaljujući brzom punjaču (DC) omogućena je dopuna baterije u trajanju od svega pet minuta, tokom kojih se dobije soka za 200 kilometara vožnje. Ovo već zvuči dovoljno dobro!

Kabina je podesna za smještaj do pet osoba, i veoma je lijepo, bogato je urađena. Četiri su glavna sjedišta, dok je peto, ono po sredini, manje-više ipak priručno. U prilog tome govori i činjenica da je jedino putnik koji je "osuđen" na taj smještaj, izopšten od mogućnosti dogrijevanja zadnjice, pa i vibracione masaže iste.

Dodatno, prednja sjedišta su elektropodesiva i ventilisana, dok sjedište putnika posjeduje rasklopivo odmorište, naslon za noge, da ne kažemo tabana. Zadnja sofa se može podešavati i električnim putem, i tu mislimo na naslone sjedišta, to jest njihov nagib.

Na prednjem panelu se nalazi kompaktni instrumentacioni ekran i dva 15-inčna "televizora" multimedijalnog sistema, koji su ugrađeni u jedno kućište. 

Analognih dugmadi gotovo da i nema, cijelu centralnu konzolu zauzimaju platforme za bežično punjenje raznovrsnih gadžeta (kojih je danas u ponudi nikada u većem broju), ali postoji razvijeno i upravljanje glasovnim komandama.

Projekcioni ekran (sistem HUD) nije obezbijeđen, ali među opcijama je muzički sistem Dynaudio, koji pruža 28 zvučnika, zahvaljujući čemu je snaga uređaja na nivou od ogromnih 2.250 vati.

Proizvodnja krosovera XPeng G9 će započeti u septembru, dok je prodaja zakazana za posljednje tromjesečje ove godine. 

Cijene još ne znamo, a nije ni moguće znati jer XPeng ne otvara karte na ovu temu još uvijek. Ipak, imamo obećanje nadležnih u azijskoj firmi da će perjanica brenda biti pristupačnija od 74 hiljada američkih dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije