Novosti

Predstavljena nova Lada Niva

Predstavljena nova Lada Niva
Foto: Lada | Predstavljena nova Lada Niva

Ruski proizvođač automobila AvtoVAZ iskoristio je salon automobila u Moskvi ne bi li predstavio savremenu Ladu Nivu, koja je zasad još uvijek na nivou koncepta Lada 4×4 Vision, ali serijska proizvodnja navodno nije upitna.

Originalna Lada Niva proizvod je sovjetskog socijalizma, a koliko je koncept jeftinog, jednostavnog i robusnog automobila, usmjerenog isključivo što boljoj funkcionalnosti na terenu, bio uspješan najbolje ilustrije podatak da je prošla godine proslavila 40. rođendan.

Što se tiče koncepta Lada 4×4 Vision svakako valja istaknuti golem skok u tehnologiji. Fanovima se taj podatak neće pretjerano svidjeti, jer sav taj napredak jasno daje do znanja kako će prodajna cijena biti osjetno veća. Dužinom od 420 centimetara nova Lada Niva i dalje bi zadržala razmjerno kompaktne gabarite. Reduktor i stalan pogon na sve kotače 4×4 se podrazumijevaju, a o pogonskim mašinama još uvijek nema govora.

Obzirom da je Lada 4×4 Vision predstavljena u konceptnoj verziji ne trebaju čuditi 21-colne feluge, digitalna armatura s instrumentima, dvozonski klima uređaj, panoramski krov… Proizvodna verzija osjetno će biti usmjerenija robusnosti. Nadamo se što više u duhu originalne Lade Nive…

(autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije