Novosti

Prodaja automobila skočila u Evropi

Prodaja automobila skočila u Evropi
Foto: pixabay.com | Prodaja automobila skočila u Evropi

Evropsko tržište automobila u septembru je zabeležilo blagi rast, podstaknuto prodajom vozila u Italiji i Njemačkoj.

Kako prenosi Beta, broj registrovanih novih vozila je porastao za 3,1 odsto u septembru na godišnjem nivou na 933.987 jedinica, saopštilo je Udruženje evropskih proizvodjača automobila (ACEA).

Poslije pada od 55,1 odsto u martu, pa 76,3 odsto u aprilu kao posljedica izolacije gradjana i zatvaranja prodavnica vozila, evropsko tržište automobila sporo se oporavlja od posljedica pandemije kovida-19.

Septembar je prvi mjesec rasta od početka krize, kada tržište profitira od vladinih podsticajnih mjera usvojenih u većini većih evropskih zemalja.

Oporavak je raznolik prema zemljama, u Italiji je rast 9,5 odsto, u Njemačkoj 8,4 odsto dok Francuska i Španija i dalje bilježe pad od tri odnosno 13,5 odsto. Peto i šesto najveće tržište EU Poljska i Belgija takodje bilježe rast od osam, odnosno jedan odsto.

U prvih devet mjeseci godine samo 7,06 miliona novih vozila izašlo je na ulice zemalja EU, odnosno gotovo 2,7 miliona vozila manje nego u istom periodu 2019. godine ili minus 28,8 odsto. Udruženje ACEA predvidja istorijski pad isporuke vozila od 25 odsto za cijelu 2020. godinu.

Prije pandemije u januaru organizacija koja okuplja 16 aktivnih proizvodjača u Evropi predvidjala je pad od dva odsto posle šest uzastopnih godina rasta koje su dovele tržište automobila blizu njegovog najvišeg nivoa.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije