Novosti

Prva guma otporna na klizanje proslavlja 105. rodjendan

Prva guma otporna na klizanje proslavlja 105. rodjendan
Foto: N.N. | Prva guma otporna na klizanje proslavlja 105. rodjendan

Već od početka autoindustrije konstruktori automobila i kotača morali su se nositi s problemom lošijeg prianjanja gume na klizavoj podlozi i rizikom aquaplaninga.

Brzine su bile znatno manje nego danas, ali su naslage vode na trotoaru bile češće i veće.

Uočili su da guma na niskim temperaturama gubi prianjanje, a da to posebno pogoršavaju naslage vode na trotoaru, koje stvaraju "vodeni klin" i razmiču gaznu površinu gume od asfalta.

Na današnji dan prije 105 godina, Stacy G. Carkhuff, voditelj razvoja pneumatika američke firme Firestone Rubber Co. iz Akrona Ohio patentirala je gumu koja je imala prvu nehomogenu strukturu.

Naime, dotad je cijela guma bila vulkanizovana iz iste smjese.

Prije točno 105 godina patentirana je guma koja je u gaznoj plohi, posebnim postupkom kalupljenja i vulkanizacije, imala mekšu smjesu, koja bolje prianja na hladnom i klizavom asfaltu.

Usto je osmislio posebnu geometriju ('šaru') gazne plohe, s uzdužnim razlomljenim ('cik-cak') kanalima i bočnim klinastim. Dubina im je bila četvrtinu inča (6,4 mm).

Bio je to početak zimskih guma, koje su 1930-ih nazvane M+S (Mud + Snow - engl. blato + snijeg), a danas uz to postoji i posebna kategorija, označena pahuljicom.

(autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije