Novosti

Prve jesenje kiše su najveća opasnost za vožnju

Prve jesenje kiše su najveća opasnost za vožnju
Foto: Holger Schué/Pixabay | Prve jesenje kiše su najveća opasnost za vožnju

Za vozače su najopasnije iznenadne promjene uslova vožnje, kada poslije dužeg suvog perioda počne da pada kiša.

Najopasnije su prve kapi kiše, koje u dodiru sa prašinom stvaraju određene kuglice i onda dolazi do proklizavanja vozila.

Kada kiša pada više dana, problem su klizavi kolovozi i smanjena vidljivost. 

Ako ovakvo vrijeme potraje još nekoliko dana, potrebno je da se zamijene gume, rekao je za RTS direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Duško Pešić.

Istakao je da do pojave akvaplaninga (kada vozilo ne može svojom težinom da istisne vodu ispod gume) dolazi iz više razloga.

"Najčešće, bankine nisu očišćene, promene uspona i padova i kolotrazi. Kada imamo takve situacije, pneumatici treba da odvedu vodu. Način i brzina na koji će pneumatici to da urade zavise od brzine kojom se vozilo kreće, dubine šara i pritiska u gumama i količine vode u kolotrazima", objašnjava Pešić.

Prema njegovim riječima, osnovna preporuka za držanje rastojanja jeste - minimalno jedna trećina od brzine u kilometrima izražena u metrima.

"Znači, ako idemo 100 kilometara na čas 30, 33 metra bi trebalo da bude rastojanje između vozila da bismo mogli da vidimo šta vozač ispred nas radi i da možemo da zaustavimo vozilo. Na mokrim kolovozima, pored toga što dolazi do proklizavanja, znatno se produžava zaustavni put i to vozači moraju da imaju u vidu", objašnjava direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Dodaje da je, ako ovakvo vrijeme potraje još nekoliko dana, potrebno zamijeniti gume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije