Novosti

Prvi japanski leteći auto uspješno obavio probni let

Prvi japanski leteći auto uspješno obavio probni let
Foto: Printscreen YouTube | Prvi japanski leteći auto uspješno obavio probni let

Japanska kompanija SkyDrive uspješno je obavila probnu vožnju svog letećeg automobila sa posadom.

Demonstracija probnog leta obavljena 25. avgusta na Toyotinom poligonu za testiranja, jednom od najvećih u Japanu, koji slovi za razvojnu bazu japanske automobilske kompanije, naveo je Sky Drive u saopštenju, prenosi CNN.

Bila je to prva javna demonstracija letećeg automobila u istoriji Japana. Automobil, nazvan SD-03, sa pilotom, poletio je i kružio terenom oko četiri minuta.

"Izuzetno smo uzbuđeni što smo ostvarili prvu vožnju letećim automobilom sa posadom u Japanu posle samo dvije godine otkako smo osnovali SkyDrive… sa ciljem komercijalizacije takvih letjelica", naveo je glavni izvršni direktor kompaije Tomohiro Fukuzava.

Automobil SD-03 je najmanje električno vozilo sa vertikalnim poletanjem i sletanjem na svijetu koje zauzima prostor oko dva parkirana automobila, navodi kompanija.

Ima osam motora koji obezbeđuju "sigurnost u vanrednim situacijama".

"Željeli smo da ovo vozilo izgleda futuristično, harizmatično i poželjno za sve buduće kupce, uz potpuno integrisanje visoke tehnologije Sky Drivea", dodaju iz kompanije, nadajući se da će leteći automobil postati dio svakodnevnog života.

Planiraju više probnih letova pod različitim uslovima u budućnosti, kako bi sigurnost i tehnološka rješenja vozila zadovoljila industrijske standard, prenosu Tanjug.

Uspjeh ovog leta znači da će japanski leteći automobile do kraja godine vjerovatno biti testiran van Toyotinog probnog poligona. Kompanija nije objavila prodajnu cijenu ovog vozila, napominje CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije