Novosti

RS u trci za dovođenje njemačkog auto-giganta

RS u trci za dovođenje njemačkog auto-giganta
Foto: Vlada RS | RS u trci za dovođenje njemačkog auto-giganta
Nemanja Vukojević Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, uz saradnju sa nadležnim ministarstvima, nekoliko mjeseci sprovodi intenzivne razgovore s jednim njemačkim investitorom koji je svjetski lider u automobilskoj industriji da dio proizvodnje preseli u RS, potvrđeno je "Nezavisnim" iz ovog ministarstva.

Tim povodom, delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa Zlatanom Klokićem, ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva RS, i Vjekoslavom Petričevićem, ministrom privrede i preduzetništva RS, održala je online sastanak s predstavnicima njemačke kompanije, koja je svjetski lider u automobilskoj industriji.

"Zbog poslovne politike ove kompanije nismo u mogućnosti da otkrijemo ime tog potencijalnog investitora. Ono što se može predstaviti javnosti jeste da ta kompanija dolazi iz automobilske industrije, preciznije njihov portfolio je proizvodnja dijelova za automobile", pojasnili su u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Dodali su da su ovoj kompaniji prezentovani investicioni potencijali Republike Srpske, princip subvencija, kao i određeni broj parcela u različitim jedinicama lokalnih samouprava.

"Ova kompanija je u pregovorima s još nekoliko zemalja u Evropi i konačnu odluku o investiranju će donijeti tokom 2022. godine", naveli su u ovom ministarstvu.

U saopštenju ovog ministarstva ističe se da su u toku pregovori da ova kompanija dio svog proizvodnog asortimana alocira u RS, te da su sastanku prisustvovali i Miroslav Bojić, načelnik opštine Laktaši, i Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije