Novosti

Pratite nas na Google news

Radnici tražili da više ne prave vozila za policiju zbog brutalnosti

Radnici tražili da više ne prave vozila za policiju zbog brutalnosti
Foto: Facebook | Radnici tražili da više ne prave vozila za policiju zbog brutalnosti
N.N.

Zaposleni u Fordu smatraju da su policijski automobili koje proizvode u mnogim slučajevima bili zloupotrijebljeni od strane organa reda tokom aktuelnih demonstracija u Sjedinjenim Državama.

Brojni radnici Forda zatražili su u pismu od rukovodstva tog proizvođača da prestanu da izrađuju policijska vozila, ali kompanija ostaje nepokolebljiva u stavu da i dalje isporučuje policiji patrolne automobile, kao što je Ford Explorer.

Nedavno je otkriveno da su zaposleni u Fordu poslali pismo svojoj kompaniji nakon protesta koji se održavaju širom SAD zbog brutalnosti policije i smrti Džordža Flojda 25. maja nakon intervencije policije Minneapolisa.

Zaposleni u pismu navode da su policijske verzije Ford Explorera (Interceptor) tokom protesta učestvovali u raznim incidentima, kao što je onaj koji se dogodio u Bruklinu kada su vozilom uletjeli među demonstrante, dok su u drugom incidentu policajci snimljeni kako iz automobila u pokretu neselektivno prskaju biber sprej u gomilu okupljenih građana koji su protestovali.

Šta piše u pismu zaposlenih

"Ne možemo sa jedne strane tvrditi da podržavamo borbu protiv sistemskog rasizma, istovremeno pružajući i podržavajući sam sistem koji vrši nasilje nad Afroamerikancima. Kroz našu istoriju, vozila koja zaposleni u Fordu projektuju i izrađuju korišćena su često kao oruđe policijske brutalnosti i ugnjetavanja", navodi se u pismu.

Ubrzo nakon što je do njega stiglo ovo pismo, izvršni direktor Forda, Džim Heket, je poslao radnicima interni memorandum kompanije rekavši da smatra kako proizvođač automobila iz Detroita može da podržava ideje i pokrete kao što je "Black lives matter", dok istovremeno nastavlja proizvodnju policijskih vozila.

Inače, Ford proizvodi i oprema policijska vozila u SAD još od 1950. godine, kada je napravljen prvi patrolni automobil ove marke namijenjen organima reda u toj zemlji.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije