Novosti

Radnik Tesle ukrao podatke

Radnik Tesle ukrao podatke
Foto: Pixnio | Radnik Tesle ukrao podatke

Čini se da je američki proizvođač automobila Tesla u velikim problemima u Evropi. Naime, izgleda da je došlo do curenja čak 100 Gigabajta podataka. Bivši radnik u NJemačkoj je navodno ukrao i objavio čak 100 Gigabajta podataka o kupcima i zaposlenima te čak i servisne informacije.

Vijest je objavio njemački list Handelsblatt. Nadzorni organ u njemačkoj pokrajini Brandenburg je slučaj proslijedio holandskoj Upravi za zaštitu podataka (AP) jer je Teslino evropsko sjedište u Amsterdamu.

Među podacima su, između ostalog, brojevi zaposlenih u servisu za građane te čak i izvršnog direktora Ilona Maska. Curenje sadrži privatne e-mail adrese, telefonske brojeve i plate. Bankovni podaci klijenata su takođe ukradeni, navodi Revija HAK.

U toj gomili podataka su i servisni podaci – navodno su hiljade pritužbi na Teslin Autopilot. Oko 4000 ljudi je prijavilo da je i njihov automobil iznenada ubrzao ili zakočio. Tesla bi svojim zaposlenima sugerisao da uskrate informacije o incidentima da bi izbjegli tužbe. Protiv kompanije se već vode mnoge tužbe, a ovo curenje sugeriše da je problem s Autopilotom čak i veći od očekivanog, zaključuje Handelsblatt.

Podatke je ukrao nezadovoljni bivši zaposleni, rekao je Teslin advokat za Handelsblatt. Kao serviser imao je pristup podacima. Kompanija istražuje da li tog čoveka može da goni krivično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije