Novosti

Raikonen i Đovanazi predstavljaju najmoćniji Alfa Romeo u istoriji

Raikonen i Đovanazi predstavljaju najmoćniji Alfa Romeo u istoriji
Foto: Alfa Romeo | Raikonen i Đovanazi predstavljaju najmoćniji Alfa Romeo u istoriji

Formula 1 se vratila prošlog vikenda, sa prvom trkom koja se vozila na Bahrain International Circuit stazi.

Za početak nove sezone, Alfa Romeo tim odlučio je da provoza svoj C41 bolid zajedno sa Giulia GTAm ulično leganim automobilom jednom stazom, ali ne u Bahreinu. Vozači tima, Kimi Raikonen i Antonio Đovanazi nalazili su se u odjelima opremljenim sa GTA i GTAm imenima tokom prethodne nedjelje, u čast najmoćnijeg proizvodnog automobila performansi italijanskog brenda do dana današnjeg.

Giulia GTA i GTAm modeli posjeduju pogonske sklopove koji su gotovo isti kao kod normalnih Quadrifoglio automobila, osim što posjeduju dodatnih 30 ks dobijenih zbog povećanog pritiska. Ovo možda ne djeluje kao pretjerano poboljšanje, ali najbitnija razlika se zapravo krije u poboljšanoj aerodinamici automobila, zajedno sa upravljačkim modifikacijama.

Raikonen i Đovanazi su lično bili uključeni u razvoj GTA i GTAm automobila, provodeći svoje vrijeme sa njima na stazi Balocco Proving Ground. Vješanje novih varijanti posjeduje nove opruge, amortizere i koševe, sa obe osovine proširene za pedeset milimetara. Po pitanju aerodinamike, obje verzije, GTA i GTAm posjeduju nove branike, pragove i ekstraktore, dok GTAm posjeduje prednosti dodatnog velikog stabilizatora pozadi.

Po pitanju redukcije kilaže, GTAm smršao je za sto kilograma, u poređenju sa modelom Quadrifoglio koji teži 1.726 kg, zajvaljujući ekstenzivnom upotrebom ugljeničnih vlakana, upotrebom leksana na bočnim i zadnjim prozorima umjesto stakla, točkova sa centralnim zaključavanjem i uklanjanjem zadnja tri sjedišta.

GTAm varijanta pridružila se C41 trkačkom bolidu koji predstavlja izazivača kompanije Alfa Romeo u ovogodišnjoj Formula 1 sezoni. Ovaj trkački F1 model doživio je sitne promjene u poređenju sa prošlom sezonom, jer će pravom redizajnu moći da se posvjedoči tek sljedeće godine kada stižu i nova regulatorna pravila ovog šampionata.

Za volanom C41 modela naći će se Raikonen i Đovanazi, koji će vjerovatno imati priliku da napreduju u šampionatu zahvaljujući novom Ferrari agregatu njihovih bolida.

(Autoexclusive.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije