Novosti

Razlike između lanca, remena i kardana

Razlike između lanca, remena i kardana
Foto: Pixabay/Ilustracija | Razlike između lanca, remena i kardana
N.N.

Motocikli za prenos snage na točak uglavnom koriste tri vrste prenosa - lanac i lančanike, remen ili kardan.

Sva tri prenosa koriste se od kada postoje i motocikli. 

Površno posmatrano, za lanac važi da je prljav i da mu je potrebno redovno čišćenje i podmazivanje.

Sa druge strane, proizvođači motocikala naglašavaju da je prednost kardana u odnosu na lanac to što ne zahtijeva održavanje. Da li je zaista tako, odgovaraju Polovniautomobili.

Sva tri sistema imaju prednosti i mane. Hajde da vidimo o čemu se zapravo radi. 

Lanac i lančanici

Ovaj tip prenosa je najčešći kod motocikala. Veoma je jednostavan, sastoji se od lanca i jednog para lančanika. Može se naći na svim tipovima motocikala i postoje dobri razlozi zbog čega je to tako.

Vrlo efikasno prenose snagu sa gubitkom od svega 3% i pritom su jako izdržljivi. Pored toga, cijeli sklop je kompaktan i relativno lagan. Velika prednost ovog tipa prenosa ogleda se u tome što se prenosni odnos lako mijenja različitim brojem zubaca lančanika.

Havarije, odnosno pucanje lanca je vrlo rijetka pojava i skoro uvijek se može pripisati nepropisnoj montaži. 

Čak i kada se pohabaju, uvijek će vas dovesti do kuće. Zamjena lanca i lančanika je brza i jednostavna radnja. Smatraju se potrošnim materijalom.

Cijena setova zavisi od kvaliteta i veličine lanca, kreće se od 80 evra za manje motocikle, pa čak i do 200 evra za one snažnije. Radni vijek lanca zavisi od načina vožnje i održavanja. Točkarenje i naglo dodavanja gasa brzo uništavaju lanac.

Uz razumnu vožnju i održavanje, lanac može da potraje čak i do 40.000 kilometara. Ukoliko se koristi neki od uređaja za automatsko podmazivanje, onda može da potraje i duplo više.

Najveća mana ovog tipa prenosa jeste održavanje. Lanac zahtijeva redovno pranje i podmazivanje. Kako se haba, lanac se tegli pa je periodično potrebno "naštelovati" zategnutost lanca. Obično, dijelovi oko lanca imaju veću akumulaciju prljavštine i sam prenos je relativno bučan i pomalo grub. 

Remen

Remen je sistem prenosa koji se rjeđe koristi na motociklima. 

Obično ih koriste kruzeri, čoperi, i sl. Često ćete ih videti na "Harlijima" i kod BMW-ove "F" serije.

Tehnički gledano, remen funkcioniše poput lanca i može se reći da je njegova alternativa. Nešto je veći gubitak snage u odnosu na lanac, te iznosi oko 9%. Nema lakih promjena prenosnog odnosa kao kod lanca.

Za razliku od istog, remen ne zahtijeva nikakvo održavanje. Nema podmazivanja i podešavanja, sve je čisto i uredno. 

Cijeli sistem je bešuman i veoma prijatan za vožnju, jer remen "upija" manje trzaje i bolje podnosi nespretno mijenjanje brzina i lošiju kontrolu kvačila.

Koliko je remen pogodan i odličan za nežniju vožnju, toliko je sa druge strane i osjetljiv na grubost. Remen nije pogodan za prenos velike snage pri naglom davanju gasa. Ukoliko se između remena i remenice nađu krupnije nečistoće, one vrlo brzo mogu da naprave štetu koja zahtijeva kupovinu novog remena. Zbog toga se remen ne koristi na sportskim motociklima i onima za vožnju van asfalta.

Radni vijek remena je znatno duži od lanca. Mogu da potraju čak i do 100.000 kilometara. Remenice se ne mijenjaju ako nisu oštećene. Na primjer, remen za BMW F800ST koštaće vas oko 200 evra bez ugradnje. Zapravo, ovo je jedan od jeftinijih primjera, za druge modele možete očekivati i veće sume. 

Kardan

Kardan ili lanac? Vječita dilema u moto svijetu i česta tema koja se obično pretvori u opsežnu diskusiju. BMW je na svojim motociklima uvijek izbjegavao lanac, pa obično predstavlja prvu asocijaciju kada se pomijene kardan i motocikl.

Kod putničkih motocikala iz visoke klase, kardan je norma. 

Jer oko kardana vlasnik nema šta da brine, njegovo je samo da vozi. 

Tako se stvorio mit da je kardan sklop koji ne zahtijeva održavanje. 

Svakako da je potrebno na propisanom servisnom intervalu zamijeniti ulje i podmazati nutove propisanom mašću. 

Posebno treba obratiti pažnju na manžetne kako voda i prašina ne bi došle do sklopova.

Prednost kardana je što prenosi snagu nečujno i čisto. Cijeli sklop je zatvoren u kućište, pa vlasnik ne mora da brine o podmazivanju i održavanju jer je to posao servisa u kom održava motocikl. 

Sam kardan može da traje koliko i sam motocikl. Kako je kardan zapravo komad metala, stručno rečeno vratilo, veza između agregata i točka je kruta, kardan ne može da "upije" trzaje poput remena i lanca. Motocikli sa kardanom su osjetljiviji na trzaje.

Loša osobine kardana su veliki gubitak snage kroz sklop, čak i do 20%. Problem leži u tome što kod motocikala, kardan mora da prenese snagu na točak pod uglom od 90 stepeni. 

Cijeli sklop je znatno teži od lanca i remena što negativno utiče na cjelokupnu težinu motocikla. Ta dodatna težina je pri tom i neovešena što negativno utiče na rad vješanja motocikla. 

Zbog toga, kardan nećete naći na takmičarskim motociklama i njihovim replikama.

Kod starijih motocikala sa kardanom, pri naglom dodavanju gasa, primjetno je podizanje cjelokupnog motocikla sa sve vozačem. 

Ovaj fenomen objašnjava se Njutnovim trećim zakonom. 

Reakciona sila teži da cjelokupan motocikl okrene oko osovine točka što rezultira podizanjem cijelog motocikla. 

Na novijim konstrukcijama kardanskog prenosa pomenuti efekat je manje osetan. 

Šta je najbolje?

Svaki način prenosa, kako lanac, tako i remen i kardan, ima različite prednosti i mane. 

Jedinstveno rješenje ne postoji, već zavisi od specifičnog načina korišćenja motocikla. 

Zbog toga postoji velika varijacija u svijetu motocikala koja, ipak ima logično objašnjenje. 

Na vama je da na osnovu ovih objašnjenja, napravite pravilan izbor koji odgovara vašim potrebama i mogućnostima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije