Novosti

Red Bull sprema hibridni hiperautomobil

Red Bull sprema hibridni hiperautomobil
Foto: Red Bull | Red Bull sprema hibridni hiperautomobil

Red Bullovo odjeljenje za napredne tehnologije je najavilo da će dizajnirati, razviti i proizvesti potpuno novi hiperautomobil koji će ponuditi vrhunsko iskustvo vožnje na stazi.

Novi hiperautomobil će se zvati RB17, nakon što je Red Bull Racing "misteriozno" preskočio ovu oznaku sa RB16 iz 2021. na RB18 za ovu godinu. Dizajn potpisuje Adrian Njuji, čovjek koji stoji iza mnogih fenomenalnih bolida Formule 1, a takođe je i kreator impresivnog Aston Martinovog modela Valkyrie.

Newey sada svoju pažnju posvećuje modelu RB17 koji vjerovatno neće biti legalan za put, tako da propisi neće ograničavati želju za performansama.

"RB17 će sumirati sve ono što znamo o kreiranju šampionskih bolida Formule 1 u jedan paket koji će isporučiti ekstremne nivoe performansi u dvosjedu namijenjenom stazi", izjavio je Njuji.

Za sada je objavljena samo skica, ali se zna da će RB17 pokretati hibridizovani V8 motor koji će razvijati više od 1100 KS. Biće proizvedeno samo 50 primjeraka i to u Red Bullovom domu u Milton Keynesu, a proizvodnja počinje 2025. godine.

Cijena automobila će iznositi 5 miliona funti i to bez poreza, tako da će kupci morati na računu imati bar 6 miliona funti kako bi dospjeli na listu čekanja. U tu cijenu ulazi i pristup Red Bullovom F1 simulatoru, kao i treninzi na stazi.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije