Novosti

Referendum za povećanje cijene parkinga za velike SUV-ove u centru grada

Referendum za povećanje cijene parkinga za velike SUV-ove u centru grada
Foto: Pixnio | Referendum za povećanje cijene parkinga za velike SUV-ove u centru grada

​U francuskoj prestonici će se održati referendum o podizanju cijene parkinga velikim terencima u centru grada, kojima će se pomoću registarskih tablica mjeriti težina kao referentni faktor. Anketa je zakazana za februar 2024., a SUV vozila su sve manje dobrodošla u većinu evropskih metropola.

Predloženo je smanjenje broja velikih SUV vozila u centru grada.

Zbog toga gradska skupština Pariza želi da uvede više stope, odnosno veću cijenu parkinga za sve automobile s konvencionalnim motorima koji imaju masu veću od 1.6 tona. Povećanje cijene neće izbjeći ni električni automobili, pogotovo oni teži od dvije tone, a za sada ih je većina upravo takva.

Masa kao kriterijum automobila od sada će moći da se očita na licu mjesta uz pomoć registarskih oznaka. Tako će registarska tablica automobila moći da se skenira, a time se dobijaju podaci o modelu i njegovoj težini. U tu svrhu, gradska skupština Pariza je najavila da će održati referendum na temu povećanja cijena parkinga za velike SUV-ove u centru glavnog grada.

Referendum će se održati 4. februara 2024., a pravo glasa će imati samo stanovnici Pariza.

"Moramo smanjiti broj i veličinu automobila u gradu i zato ćemo održati referendumsko pitanje koliko prostora treba izdvojiti za ovu vrstu vozila u Parizu", rekao je David Beliard, zamjenik gradonačelnika Pariza. "Glasanje je osmišljeno da se onima koji voze SUV automobile kaže - Ne! Takvi automobili neće biti dobrodošli u centru grada’’, dodao je.

Beliard je takođe sugerisao da želi da proizvođači odustanu od SUV vozila, jer ih se smatra preskupim, previše zagađujućim i neprimjerenim za centar velikih gradova, prenosi "Klix".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije