Novosti

Renault, Nissan i Mitsubishi nastavljaju saradnju

Renault, Nissan i Mitsubishi nastavljaju saradnju
Foto: N.N. | Renault, Nissan i Mitsubishi nastavljaju saradnju

Renault, Nissan i Mitsubishi Motors danas su potvrdili nastavak saradnje uprkos hapšenju Carlosa Ghosna u Japanu koji je donedavno bio predsjednik sve tri kompanije.

Tri kompanije nisu u saopštenju komentarisale špekulacije francuskih i japanskih medija da će nakon Ghosnova pada Nissan tražiti značajniju ulogu u vodstvu saveza, koji je kolektivno najveći proizvođač automobila u svijetu.

Do sada je dominantnu ulogu u savezu igrao Renault.

Kratko saopštenje tri kompanije objavljeno je tokom razgovora njihovih izvršnih direktora. Nissanov čelnik Hiroto Saikawa i Mitsubishijev Osamu Masuko razgovaraju putem video konferencije s Renaultovim privremenim šefom Thierryjem Bolloreom koji je u Amsterdamu.

Ghosn tokom pet godina nije prijavio oko 44 miliona dolara

To je njihov prvi razgovor nakon prošlonedjeljnog Ghosnova hapšenja. Ghosn zasada ostaje u pritvoru zbog sumnje da tokom pet godina nije prijavio oko pet milijardi jena (44 miliona dolara) naknada i bonusa.

Ghosn opovrgava te optužbe, objavila je japanska agencija Kyodo News, navodeći neimenovani izvor.

Sastanak je nastavljen i nakon objave saopštenja, a nakon njegovog završetka ne očekuju se daljnje izjave, rekla je portparolka Renaulta.

Dva japanska proizvođača otpustila su Ghosna, koji je ipak ostao na poziciji izvršnog direktora Renaulta. Bollore ga mijenja dok ne bude ponovo mogao obavljati svoje dužnosti, saopštili su iz francuske kompanije.

Njegovo hapšenje možda je iznijelo na svjetlo dana borbu Nissana i Renaulta za dominantnu ulogu u savezu, pišu francuski i japanski mediji.

Prema Kyodou, japanski proizvođač automobila priželjkuje izmjenu upravljačke strukture u 19-godišnjem savezu i steći veći uticaj dok Renault, podržan francuskom vladom, želi zadržati vodeću poziciju.

Renault je vodeći u savezu

Trenutno Renault ima 43,4-udio u Nissanu, što mu jamči vodeću ulogu u savezu, dok Nissan ima tek 15 odsto udjela u Renaultu bez prava glasa u skupštini dioničara.

U vrijeme sklapanja saveza 1999. godine Nissan je bio na rubu bankrota, ali pod Ghosnovim vodstvom izveo je veliki zaokret i sada je veći od Renaulta.

Japanska je kompanija u fiskalnoj godini 2017. godini prodala 5,77 miliona vozila, dok ih je Renault prodao samo 3,8 miliona.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire, koji upravlja 15-postotnim udjelom Francuske u Renaultu, naglasio je ipak da ne vidi razloga za promjenu upravljačke strukture saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije