Novosti

Renault Scenic ima novi motor, koristiće ga i Mercedes

Renault Scenic ima novi motor, koristiće ga i Mercedes
Foto: N.N. | Renault Scenic ima novi motor, koristiće ga i Mercedes

Modeli Scenic i Grand Scenic sa novim 1.3 litarskim benzincem moći će da se naruče na pojedinim evropskim tržištima već od 1. januara.

Renault Nissan je u saradnji sa Mercedesom razvio novi turbo benzinac, koji će biti dostupan u dve varijante. U slabijoj verziji proizvodi 115 ks i 220 Nm, dok snažniji agregat isporučuje 140 ks i 240 Nm.

Francuski proizvođač saopštio je da prva varijanta motora prema evropskom NEDC standardu prosečno troši 5,4 l/100 km, a druga, jača jedinica 5,6 l/100 km.

Renault Scenic sa motorom od 115 konjskih snaga može se kupiti isključivo sa manuelnim menjačem, dok je turbo benzinac sa 140 “konja” moguće upariti i sa automatizovanim EDC menjačem sa duplim kvačilom.

Francuski proizvođač najavio je da će poslije modela Scenic/Grand Scenic, 1.3 litarski benzinac početi da se ugrađuje i u druge modele Renault-Nissan alijanse, a ponuda će kasnije biti upotpunjena trećom, najsnažnijom varijantom od 160 konjskih snaga.

Mercedes je potvrdio da će novi benzinski motor pogoniti sledeću generaciju A klase, ali i ostale kompaktne Mercedese, kao što su modeli B klasa i GLA.

Renault-Nissan i vlasnik marke Mercedes, kompanija Daimler, sarađuju na pogonskim agregatima već sedam godina, pa se tako Renault 1.5 litarski dCi dizelaš koristi i u Mercedesu A klase, B klase i krosoveru GLA.

Nemci takođe ugrađuju francuski 1.6 litarski benzinac u C klasu, dok je malo komercijalno vozilo Mercedes Citan praktično prepakovani Renault Kangoo sa trokrakom zvijezdom na prednjoj maski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije