Novosti

Renault otvorio stazu za autonomnu vožnju

Renault otvorio stazu za autonomnu vožnju
Renault otvorio stazu za autonomnu vožnju

Renault je zajedno sa sa svojim lokalnim partnerima kompanijom Dongfeng Renault Automotive Compani (DRAC) i Wuhan Caidian Ecological Development Group (ekološkom grupom za razvoj) u centralnom dijelu Kine u gradu Vuhan (Wuhan) otvorio prvi eksperimentalni poligon za automobile bez vozača.

Prema memorandumu o razumjevanju potpisanom između tri strane, Renault će da utvrdi standarde za demonstraciju i obezbijedi automobile opremljene tehnologijom za autonomnu vožnju, dok je DRAC odgovoran za održavanje automobila i tehničku podršku.

Posjetioci će moći da testiraju i dožive vožnju u Renault električnom autonomnom automobilu na putu dugom dva kilometra na obali jezera u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubei. Renault je za ove vožnje namenio prototip zasnovan na platformi električnog modela ZOE, koji je bio najprodavanija električno vozilo prošle godine u Evropi

Prema francuskom proizvođaču automobila, autonomni sistemi mogu da učine putovanje automobilom bezbednijim, da bude manje stresno i prijatnije za donošenje odluka u dosadnim uslovima, kao što je zagušeni saobraćaj.

Renault planira da javnosti predstavi automobil bez vozača 2020. godine.

Takav proces testiranja biće drugi te vrste koji je najavljen za Kinu. Ranije ove godine, Volvo je objavio da će pokrenuti testove autonomne vožnje na čak 100 automobila u Kini. Međutim ni Volvo ni Dongfeng Renault nisu otkrili mnogo detalja u vezi sa procesom testiranja.

(Netauto.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije