Novosti

Renault većom upotrebom AI-ja ubrzava proizvodnju električnih vozila

Renault većom upotrebom AI-ja ubrzava proizvodnju električnih vozila
Foto: Pixnio | Renault većom upotrebom AI-a ubrzava proizvodnju električnih vozila

​Grupa Renault planira da uspostavi novi sistem proizvodnje automobila potpomognute vještačkom inteligencijom kroz plan pod nazivom Re-Industry. Do 2027. Francuzi namjeravaju da smanje industrijske troškove po vozilu: za 30 odsto za SUS automobile i za 50 odsto za električne.

Grupa Renault je već nekoliko godina krenula u revoluciju u načinu na koji proizvodi automobile. Na primjer, rezultati kvaliteta su napredovali, nivo pouzdanosti vozila se utrostručio u posljednje dvije godine, a Grupa je među tri najbolja svjetska proizvođača u pogledu energetske efikasnosti i industrijske emisije CO2.

Renault je takođe bio prvi proizvođač koji je usvojio industrijski metaverzum. Sistem integriše 12.000 povezanih uređaja širom svijeta, dva miliona izvještaja o podacima svake minuta i 3 milijarde dnevno. Renaultov metaverzum obezbjeđuje bržu proizvodnju uz smanjenje troškova i redukciju CO2 unutar industrijskih procesa. Samo u 2023. metaverzum je Francuzima omogućio uštedu od 270 miliona evra.

Grupa Renault sada najavljuje Re-Industry, plan transformacije svog industrijskog sistema. Među ciljevima Francuza je smanjenje industrijskih troškova po svakom vozilu do 2027. Godine. Plan je uštediti 30 odsto za vozila sa SUS motorima i 50 odsto za vozila s nultom emisijom.

Takođe, uspostavljanjem novog sistema proizvodnje potpomognute vještačkom inteligencijom i razvojem inovativnih procesa, Renault cilja na skraćeno vrijeme proizvodnje od samo 9 sati za budući Renault 5 Electric. To bi ga učinilo konkurentnim Tesli i potpuno električnim markama iz Kine, na primjer. Trenutno je potrebno 12 do 14 sati za izradu potpuno električne verzije Megana, prenosi "AutoBlog". Vreme razvoja vozila smanjiće se s tri na dvije godine.

Povezivanjem svih radnih stanica cijelog ekosistema, Grupa takođe ima za cilj da smanji vrijeme isporuke za 60 odsto. Posljednje, ali ne i najmanje važno, Renault cilja na fleksibilniji industrijski sistem i najavljuje proizvodnju osam novih vozila u svojim fabrikama. U fabrici u Kuritibi, uz Renault Kardian, Francuzi će proizvoditi još jedan model na njegovoj novoj modularnoj platformi. U Turskoj, u fabrici u Bursi, Grupa će do 2027. proizvoditi četiri nova modela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije