Novosti

Renault želi da prvi lansira električni "hot hatch"

Renault želi da prvi lansira električni "hot hatch"
Foto: N.N. | Renault želi da prvi lansira električni "hot hatch"

Visokoperformansna verzija električnog modela Zoe u planu je do 2022. godine.

O sportskom Renaultu na struju spekuliše se već neko vrijeme, naročito otkako je 2017. francuski proizvođač predstavio Zoe e-Sport EV koncept. Iako su od tada prošle dvije godine, kako objašnjavaju Renaultu, čeka se pravi trenutak za lansiranje jednog takvog automobila, prenosi B92.

"Tražimo način da strast prema automobilima sa visokim performansama učinimo društveno prihvatljivom", rekao je za Autocar šef kompanije za planiranje proizvoda, Ali Kassai.

"Vjerujem da je Renault u najboljem položaju da prvi ponudi takav automobil, prije svega zbog naše uloge lidera u razvoju električnih automobila, ali i zato što smo jedan od važnih igrača kada je riječ o automobilima sa sportskim performansama."

"To će se dogoditi onog dana kada budu otklonjene tehnološke prepreke. To znači da takav električni automobil treba da ima visoke performanse, ali i održivost performansi i ekonomski smisao", dodaje Kassai.

Raniji izveštaji nagovještavali su da bi Renault Zoe RS mogao da preuzme ulogu Clia RS u tom automobilskom segmentu, pošto francuski proizvođač smatra da tradicionalni "hot hatch" modeli više nisu održivi na današnjem tržištu.

Na pitanje o mogućem datumu lansiranja električnog "hot hatch" automobila, Kassai je rekao:

"To mora biti što prije, jer smo do sada bili lider u razvoju EV vozila, tako da moramo zadržati tu poziciju. Nadam se da ćemo ga predstaviti za tri godine."

Ipak, Renault se ne odriče ni svojih RS modela sa motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem.

"Nećemo iznevjeriti naše fanove", dodao je Kassai. "Sve dok možemo da ponudimo ove automobile u okviru zadatih ekoloških regulativa, mi ćemo to i činiti."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije