Novosti

Renault Captur: Šarmer sa pokrićem

Renault Captur: Šarmer sa pokrićem
Foto: N.N. | Reno Kaptur: Šarmer sa pokrićem

Ako nije pokvareno, ne popravljaj. S tom mišlju su inženjeri "Renoa" pristupili "peglanju bora" malog krosovera, pa se u maju 2017. na tržištu pojavio tek blago osvježeni model pod imenom Captur faza 2.

Nepunih pet godina je prošlo otkako je u martu 2013. na sajmu u Ženevi predstavljen automobil koji je 2016. sa brojkom od 215.670 primjeraka koji su našli novog vlasnika odbranio titulu najprodavanijeg krosovera B segmenta u Evropi. Upravo su krosoveri najbrže rastuća klasa u automobilskoj industriji, a mnogi se pitaju u čemu je tajna automobila koji liče na terence, ali koji su ipak na asfaltu svoji na svome. Odgovor na ovo pitanje mogao bi dati upravo Captur.

U čemu je tajna malog "francuza"? Odgovor je jednostavan. Captur je kompaktan, prilično štedljiv, veoma udoban, bezbjedan, napredan i pristupačan automobil koji se jednako dobro snalazi u gradskoj gužvi, ali i van nje. Ipak, jedan od njegovih najjačih aduta je njegov vanjski izgled. Epitet šarmera ponio je od prvog trenutka kada je predstavljen, a ta aura i danas je jednako jaka. Kažu da su čak 90% kupaca dame, što je više nego dovoljan dokaz da su dizajneri iz francuske kompanije, što se tiče vizuelnog nastupa, pogodili u centar.

Šta je novo na redizajniranom Capturu?

Restilizovani model, osim nekoliko vizuelnih osvježenja, kako vani, tako i unutra, donosi i bogatiju opremu, a sve s ciljem da zadrži svoju poziciju na tržištu malih krosovera.

Dosta hvaljena dvobojnost karoserije i dalje je tu. Ubačene su i neke nove boje, poput ametistcrne, atakamanarandžaste i okeanplave, pa je kupcu sada ostavljena sloboda da izabre neku od 36 kombinacija.

Da Captur dobro vidi noću, brinu se nova LED Pure vision svjetla, a novina su dnevna LED svjetla u obliku slova "C", maglenke imaju funkciju dodatnog osvjetljavanja puta kada auto skreće. Ima osvježenja i na zadnjem kraju, proširena je ponuda 16-colnih i 17-colnih aluminijumskih naplataka, a zavisno od nivoa opreme, moguće je dobiti i panorama krov te tri multimedijska sistema (R&Go®, Media Nav Evolution, R-LINK Evolution)....

Jedan od razloga zašto ga dame vole je što je moguće dobiti i sistem Easy Park Assist (parkiranje bez ruku), kameru za gledanje unazad, parking senzore (360°), a bezbjednosti, osim već sada standardnih sistema, doprinosi i Blind Spot Warning, koji upozorava na dolazak automobila iz mrtvog ugla, koji je aktivan pri brzinama od 30 do 140 km/h.

Enterijer

I unutra ima promjena pa su materijali na vratima i armaturi ugodniji na dodir, volan je takođe dorađen, a ručica mjenjača je stigla iz novog megana. Instrument tabla i cijeli putnički prostor izgledaju moderno i prije svega funkcionalno. Ako ćemo baš gledati u "sitna crijevca", kvalitet nekih plastičnih obloga na istrument tabli možda bi mogao biti i bolji, nekima smeta i što tač skrin nije malo veći, ali ne treba zaboraviti da Captur nije automobil iz premijum klase. I dalje oduševljava izdašnost prednje ladice ispred suvozača, mnogo mjesta za odlaganje sitnica, presvlake koje se skidaju jednim potezom patent zatvarača. Na instrument tabli i oko nje je sve što vam treba, a ergonomija je na zavidnom nivou. Osim što će vam se svidjeti na prvi pogled, Captur će vam prirasti srcu i zbog vozačke pozicije. Ulazak u automobil, koji je za 12 cm viši od klija (20 cm od tla), je poprilično lagan, a idealnu vozačku poziciju mogu naći skoro svi. Povišena pozicija sjedenja omogućava dobar pregled u svim pravcima osim unazad, ali se to može uspješno kompenzovati kamerom za vožnju unazad.

Kako se ponaša u vožnji?

Volan odlično leži u rukama i direktan je. Neki mu zamjeraju da baš i ne šalje dovoljno informacija sa prednjih pogonskih točkova (Captur se proizvodi samo s prednjim pogonom), ali Captur nije ni zamišljen za trku i drift, mada može dobro da povuče, pogotovo kada je opremljen onim najjačim motorima.

Motori su poznati odranije, a to su dva benzinska TCe od 90 i 120 KS, te dizelski 1.5 dCi, koji isporučuju 90, odnosno 110 KS. Mi smo za testiranje od Auto-kuće "Union" iz Banjaluke dobili model s najjačim dizelskim motorom koji je bio uparen sa dobrim šestostepenim manuelnim mjenjačem i ova kombinacija je bez problema obavljala sve zadatke. Motor je uglađen, tih i dovoljno elastičan da ne smara vozača da često mijenja brzine. Dobro odmjerene su i kočnice i lako ih je dozirati.

Potrošnja se na našem testu kretala nešto iznad pet litara uz uključen ECO mod, ali uglavnom je to bila gradska vožnja, što je više nego prihvatljiv izdatak.

Pravi je "francuz", a to znači udobnost i pri dužim putovanjima. Iako nije stabilan kao klio (što je i očekivano s obzirom na znatno višu siluetu), Captur ni na jačim krivina ne istresa putnike sa sjedišta, a ogibljenje dobro upija sve neravnine na putevima.

Captur je kao na šinama i kada mu naglo oduzmete gas, a takav je i kada ga potjerate do maksimuma, ili kada jednom stranom točkova siđete sa puta. Ovaj urbani automobil jednostvano ostaje na cesti bez obzira na sve.

Pri većim brzinama (iznad 130 km/h) pojačava se šum vjetra, ali sve je u granicama prihvatljivog i očekivanog.

Captur i dalje budi emocije

Iako mu je na leđima skoro pet godina, Captur i dalje budi emocije. Dame je osvojio jer je, kažu, sladak i praktičan. Mogućnost izbora boja i kombinacija su mu dodatni plus, a to što sam zna da se parkira, obezbijedilo mu je status poželjnog auta.

Osim toga, na osnovu onoga što Captur nudi, nije ni skup. Cijena testnog model s opremom Intens Energy je 34.700 KM, ali ovo ne mora biti dobitna kombinacija, jer se za nekoliko hiljada KM manje može kupiti odličan Captur sa svom potrebnom i veoma korisnom opremom. Osim toga, u toku je akcija, pa, recimo, uz novi automobil dobijete krovne nosače, nosače za bicikl i novu generaciju legendarnog ponija.

Kome je namijenjen?

Captur je više nego pristojan porodični automobil. Osim što je moderan, pouzdan i ne toliko skup, on je prije svega veoma bezbjedan, što je, između ostalog, potvrđeno na NCAP testovima. Ako vam treba multipraktik, Captur je svakako to, jer dovoljno je mali za gradsku vrevu, a dovoljno prostran za udobno putovanje na duže staze.

Šta nas očekuje u budućnosti?

"Renoova" odluka da odustane od modela Modus i napravi Captur pokazala se kao dobra, ali, kako smo napomenuli na početku, krosoveri su u ekspanziji, a konkurencija ne sjedi skrštenih ruku. "Reno" je za kraj naredne godine najavio nasljednika, a "Reno" je "Reno", pa ne treba ni sumnjati da će iz fabrike u Valjadolidu 2019. izaći još jedan šarmer, koji će poput svog prethodnika opet podići ljestvicu na nivo više u ovoj sve popularnijoj klasi.

Govor brojki

  • Motor (turbo dizel)
  • 1.461 ccm (1.5 dCi)

Snaga motora

  • 110 KS pri 4.000 o/min
  • Obrtni moment       
  • 260 Nm pri 1.750 o/min

Ubrzanje od 0 do 100 km/h   

  • 11,4 sec

Maksimalna brzina

  • 182 km/h

Potrošnja na testu   
5,1 litar

Euro NCAP kreš test     
5 zvjezdica

Emisija štetnih izduvnih gasova
98 grama CO2/km

DIMENZIJE

  • Dužina     4.120 mm
  • Širina       1.790 mm
  • Visina      1.570 mm
  • Međuosovinski razmak   2.608 mm
  • Prtljažnik         377/1.235 l
  • Težina     1.285 kg
  • bezbjedan i udoban
  • praktičan i prostran
  • motor elastičan i štedljiv
  • precizan mjenjač
  • klizna zadnja klupa
  • mogućnost personalizacije...

 Mane automobila

  • kvalitet nekih materijala,
  • vidljivost unazad
  • nema opcije za 4x4 pogon

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije