Novosti

Reno želi da preuzme Fijat Krajsler

Reno želi da preuzme Fijat Krajsler
Foto: Ilustracija | Reno želi da preuzme Fijat Krajsler

LONDON - Kompanija Reno navodno želi da u narednih 12 mjeseci ponovo pokrene razgovore o spajanju sa japanskim Nisanom, nakon čega bi pokušao da kupi Fijat Krajsler.

Italijansko-američka multinacionalna kompanija je Renou glavna meta, navodi FT pozivajući se na nekoliko neimenovanih osoba upoznatih s planovima francuskog proizvođača automobila, a prenosi tv mreža CNBC.

Bivši generalni direktor Renoa, Karlos Gosn, vodio je takve razgovore s Fijatom prethodnih godina, prije nego što je prošlog novembra uhapšen u Japanu zbog sumnji u finansijske malverzacije, dodaje se u tekstu.

Međutim, ta ideja nije otišlo dalje od razgovora pošto se tom "braku" snažno protivila francuska vlada koja u Renou drži 15 posto dionica.

Britanski list, takođe, tvrdi da je predsjednik Fijat Krajslera, DŽon Elkan, otvoren za potencijalno partnerstvo ili spajanje budući da traži strateškogt partnera s ciljem da podstakne rast svoje firme.

Ipak, iako Fijat Krajsler s proizvedenih pet miliona vozila godišnje spada u srednje velike proizođače, mogao bi biti popriličan finansijski zalogaj za Reno i Nisan. Naime, tržišna vrijednost kompanije je viša od 20 milijardi evra, dok Reno, Nisan i Micubiši zajedno vrijede 50 milijardi evra, konstatuje list.

Reno, Nisan i Fijat Krajsler bi udruženi bili realan konkurent trenutnim globalnim automobilskim liderima - Folksvagen grupi i Tojoti, ocjenjuje FT. Takođe navodi da, iako se Nisan ranije protivio spajanju s Renoom, izvori tvrde da su Japanci sada otvoreniji prema toj ideji.

Reno, Nisan i Micubiši nisu zvanično spojeni, već posluju u formi partnerskog saveza prema kompleksnom aranžmanu o uzajamnom vlasništvu nad akcijama. Ovaj aranžman je zapao u krizu kada je lani bivši predsednik Nisana i generalni direktor Renoa Gosn uhapšen pod sumnjom za finansijske zloupotrebe, što on poriče.

Akcija Renoa je porasla za 2,5 odsto na evropskom trgovanju u sredu, dok je Fijat Krajsler skočio za više od 3,0 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije