Novosti

Rukavica u lice "Tesli": Kineski auto-pilot širi se na cijeli svijet

Rukavica u lice "Tesli": Kineski auto-pilot širi se na cijeli svijet
Foto: Xpeng | Rukavica u lice Tesli: Kineski autopilot širi se na cijeli svijet

Xpeng je kineska marka koja planira da bude konkurencija Tesli, a želi da koristi sopstveni softver za pametnu vožnju kao prodajnu tačku.

Atomobilska kompanija iz Gvangžua je najavila da će početi da razvija sistem "Navigation Guided Pilot" (NGP) za autoputeve, i da će on biti dostupan širom svijeta već ove godine.

Međunarodna verzija funkcije "sljedeće generacije" pod nazivom XNGP će početi sa razvojem tokom 2025.

"Radujemo se što ćemo omogućiti inostranim korisnicima pristup našoj autonomnoj vožnji, koja je već dostupna u Kini", rekao je Sjaopeng He, osnivač i izvršni direktor kompanije Xpeng. NGP i njegova proširena verzija XNGP su ekvivalenti Teslinom poluautonomnom sistemu vožnje "Full-Self Driving" (FSD).

 Konkretno, XNGP je sveobuhvatni marketinški nadimak za sve funkcije koje ima Xpengov sistem za pomoć vozačima (ADAS), uključujući vožnju autoputem i gradsku vožnju, kao i samostalno parkiranje.

Iako je u početku koristio mape visoke definicije za navigaciju, XNGP je nedavno uklonio unaprijed izračunate informacije tako da Xpeng vozila sada mogu da voze bilo gdje, oslanjajući se na senzore kao što su lidari i radari, koji detektuju uslove na putu u realnom vremenu.

Osnovan 2014. godine, Xpeng je prvi put isporučio proizvode van Kine krajem 2021. godine, a počeli su od Evrope.

Od tada, njihovi terenci i sportske limuzine stigli su u Norvešku, Dansku, Holandiju i Švedsku, a tokom ove godine će im se priključiti Njemačka, Francuska i UK. Prošle godine, Xpeng je započeo prodaju u Izraelu, pridruživši se talasu kineskih EV proizvođača koji hrle na Bliski istok, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije