Novosti

Ruski UAZ najavio električne automobile

Ruski UAZ najavio električne automobile
Foto: UAZ | Ruski UAZ najavio električne automobile

Ruski proizvođač automobila Uljanovski automobilski zavod (UAZ) odlučio je da neke modele automobila elektrifikuje.

Kompaniji koja nema iskustva u proizvodnji električnih automobila bila je potrebna pomoć partnera iz Češke. Uskoro će UAZ potpisati novi ugovor sa češkom kompanijom „MV Motors“ u skladu sa kojim će dobiti dostup njenim tehnologijama.

Plan je da se automobili izvoze u inostranstvo, a za sada nema informacija kakva je perspektiva ovih modela i koja će biti cijena.

Marka „MV Motors“ je postala poznata 2018. godine kada su predstavili svoj električni kupe „Luka EV“ u stilu 1950-ih. Saradnja sa UAZ-om je zvanično objavljena u februaru 2020. godine. Česi su na bazi američkog „Hantera“ napravili električni terenac i nazvali ga „MVM Spartan“.

Predviđeno je da automobil bude orijentisan na evropsko, prije svega britansko tržište. Krajem jula „MV Motors“ je dodao „Spartan“ na svoj zvanični sajt i objavio početnu cijenu od 39.900 evra.

Za sada su napravljena samo dva prototipa, od kojih se jedan nalazi u Rusiji i učestvovao je na proslavi posvećenoj 80. godišnjici kompanije UAZ.

Plan je da se u Rusiji prodaje model „E-Hanter“.

Model je zadržao originalnu karoseriju i pogon na sva četiri točka sa nižim stepenom prenosa, ali umjesto motora sa unutrašnjim sagorijevanjem dobio je elektromotor od 120 kilovata i 600 Nm.

Motor se sastoji od 28 baterija od 150 ampera po satu (62,16 kilovata po satu), za sat vremena može da se napuni 80 procenata baterije, kojom može da pređe oko 180 kilometara, mada se smatra da može maksimalno da pređe 245 kilometra.

Maksimalna brzina „MVM Spartan“, kao i „Hantera“ je 130 kilometara na sat.

Proizvodnja malih serija električnih automobila će u Češkoj početi u februaru 2022. godine.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije