Novosti

SAD otvaraju istragu o sistemu autopilota u "Teslinim" vozilima

SAD otvaraju istragu o sistemu autopilota u "Teslinim" vozilima
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | SAD otvaraju istragu o sistemu autopilota u "Teslinim" vozilima

Američki regulatori za bezbjednost vozila saopštili su danas da su otvorili zvaničnu bezbjednosnu istragu o "Teslinom" sistemu autopilota za podršku vozačima nakon niza saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovala i vozila hitne pomoći.

Nacionalna uprava za bezbjednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) saopštila je da je od januara 2018. identifikovala 11 udesa u kojima su "Teslini" modeli bili odgovorni za udese u kojima je učestvovalo još jedno ili više vozila, prenosi Rojters.

Dodali su da je u tim saobraćajnim nesrećama 17 lica povrijeđeno, a jedno je smrtno stradalo. Prema saopštenju NHTSA, od toga su se četiri udesa dogodila ove godine, od kojih je posljednji bio prošlog mjeseca u San Dijegu, nakon čega je pokrenuta preliminarna procjenu autopilota u "Teslinim" modelima Y, X, S i 3 proizvedenim u periodu 2014-2021. godine.

Istraga obuhvata oko 765.000 "Tesla" vozila u Sjedinjenim Državama, navodi NHTSA.

Kako se dodaje, istraga će se fokusirati na "procjenu tehnologije i metode koje se koriste za nadzor, pomoć i vozačevo angažovanje u dinamičkom procesu vožnje tokom rada autopilota".

Autopilot, koji izvršava neke radnje umjesto vozača omogućavajući im da u dužem periodu drže ruke dalje od volana, bio je uključen u najmanje tri "Teslina" vozila koja su učestvovala u fatalnim američkim saobraćajnim nesrećama od 2016. godine, saopštila je Nacionalna bezbjednosna služba za saobraćaj (NTSB).

NTSB je kritikovala nedostatak sistemske zaštite u "Teslinom" autopilotu.

Američki proizvođač električnih vozila nije odmah odgovorio na zahtkev Rojtersa za komentarom.

NHTSA je u junu objavila da je uputila timove da ispitaju 30 udesa u kojima su učestvovali "Teslini" automobili od 2016. godine, a u kojima je bilo 10 smrtnih ishoda, zbog sumnje da su koristili napredni sistem pomoći vozaču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije