Novosti

Pratite nas na Google news

SUV-ovi su veliki izvor zagađenja vazduha

SUV-ovi su veliki izvor zagađenja vazduha
Foto: Ilustracija | SUV-ovi su veliki izvor zagađenja vazduha
N.N.

Modeli automobila kategorije SUV (Sport and Utility Vehicle), veoma popularna kombinacija elemenata terenskih vozila i putničkih automobila, bili su drugi najveći izvor emisije ugljen-dioksida u svijetu od 2010. do 2018. godine, upozorio je direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA).

"Svakako, proizvođači automobila ulažu mnogo novca u električne automobile, ali na tržište iznose sve više i više modela SUV", rekao je Fatih Birol u Parizu, na međunarodnoj konferenciji o "elektrifikaciji energije", prenosi Beta.

"Da, električni automobili napreduju snažno. U svijetu ih ima oko šest miliona (...) Ali da li je to sinonim za 'dekarbonizaciju'? Apsolutno ne!", rekao je on, primijetivši da je polovina električnih vozila svijeta "u samo jednoj zemlji Azije, u Kini" koja dve trećine električne energije proizvodi u elektranama na - ugalj.

"Električni automobili nisu panakeja. Preduslov mora biti dekarbonizacija energetskog sistema", rekao je Birol.

Pored toga, "prava zvijezda automobilske industrije nije električni automobil, već SUV, u 2010. godini 18 odsto prodatih automobila u svijetu bili su SUV, a 2018. godine bilo ih je više od 40 odsto!".

"Rezultat toga je da su u posljednjih deset godina automobili SUV drugi najveći izvor rasta emisije CO2", dodao je, pa su oni na listi zagađivača iza sektora energetike, ali prije teške industrije (čelik, cement...), teških kamiona ili vazduhoplovstva.

Više od 200 miliona automobila SUV danas kruži svijetom, dok ih je 2010. godine bilo 35 miliona. Taj trend postoji svuda, navodi IEA u dokumentu objavljenom u utorak.

Uglavnom znatno teža i manje aerodinamična, vozila SUV troše za četvrtinu više energije u odnosu na automobil srednje veličine, kaže se u tom izveštaju. Zato su vozila SUV bila jedini izvor povećane potražnje automobilske industrije za naftom između 2010. i 2018. godine. Povećanje potrošnje zbog vozila SUV je u velikoj mjeri nadmašilo povećanje efikasnosti manjih automobila i uštedu goriva, kao i uštedu korišćenjem električnih automobila.

"Ako apetit potrošača za SUV i dalje bude rastao tempom kao u protekloj deceniji, ti automobili bi svjetskoj potražnji za naftom do 2040. godine dodali skoro dva miliona barela nafte dnevno, poništavajući uštedu koju bi do tada donijelo 150 miliona električnih automobila", upozorava se u izveštaju.

Uz to je IEA ukazala da je "veće i teže automobile poput SUV-a teže i elektrifikovati".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije