Novosti

Sama se puni - Mazda predstavila prvo potpuno hibridno vozilo

Sama se puni - Mazda predstavila prvo potpuno hibridno vozilo
Foto: Stux/Pixabay | Samo se puni - Mazda predstavila prvo potpuno hibridno vozilo

Mazda je predstavila prvo samopuneće potpuno hibridno vozilo mazda 2 hybrid, koje tokom usporavanja i pri kočenju pretvara energiju u struju i čuva je u bateriji.

Taj automobil ima potrošnju (WLTP) goriva od 4,0-3,8 l/100 km i emisijom ugljen-dioksida od 93-87 g/km, saopštila je Mazda.

Tokom usporavanja i pri kočenju, kinetička energija se pretvara u električnu energiju i čuva u bateriji visokih performansi.

Nivoom napunjenosti baterije stalno se upravlja putem generatora kojeg pogoni benzinski motor kako bi se uklonila potreba za punjenjem sistema iz spoljnog izvora.

Automobil kombinuje trocilindarski benzinski motor

zapremine 1.490 centimera kubnih snage 68 kW/93 konjske snage s električnim motorom snage 59 kW za ukupnu snagu sistema 85 kW/116 konjskih snaga.

Prilikom kretanja vozilo automatski radi u električnom načinu rada, dok se tokom normalne vožnje snaga raspodjeljuje između benzinskog i električnog motora, navedeno je u saopštenju.

Podsjećanja radi, potpuni hibrid je po definiciji onaj kojem je omogućena vožnja vozilom koji koristi samo elektromotor. U tom slučaju elektromotor ima u pravilu barem jednu trećinu snage motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Dok kod djelimičnog hibrida elektromotor služi samo kao pomoć motoru s unutrašnjim sagorijevanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije