Novosti

Samo 15 odsto Nijemaca razmišlja da kupi električni automobil

Samo 15 odsto Nijemaca razmišlja da kupi električni automobil
Foto: Kindel Media/Pexels | Samo 15 odsto Nijemaca razmišlja da kupi električni automobil

Konsultantska kuća Deloitte sprovela je veliko istraživanje ispitujući njemačke vozače o tome koji bi automobil preferirali ukoliko se odluče za kupovinu novog vozila.

Prema ovoj anketi, kada sljedeći put budu birali automobil, samo će se njih 15 odsto odlučiti za električni, dok bi se 40% njemačkih vozača odlučilo da nabavi hibridno vozilo – odnosno kombinaciju električnog i benzinskog motora, piše Revijahak.

 Većina onih koji su za prelazak na električna vozila kao razlog za takvu odluku navode visoke cijene goriva. Međutim, da je struja za punjenje jednako skupa kao fosilno gorivo, 41 odsto njih preispitalo bi svoju odluku o nabavci automobila na električnu energiju.

Nedovoljna autonomija u vožnji najveća prepreka kupovini EV

Četvrtina ispitanih vozača navela je mali radijus kretanja kao najveću zabrinutost za električnu mobilnost, a slijede infrastruktura za punjenje (14 odsto) i viši troškovi nabavke (12 odsto).

Gotovo trećina od 1.500 ispitanika rekla je da bi za električni automobil potrošila do 2.000 evra više u poređenju sa odgovarajućim vozilom na fosilna goriva.

U prosjeku su naveli autonomiju električnog automobila od 616 kilometara kao prelomnu da bi počeli razmišljati o njegovoj kupovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije