Novosti

Savjeti za bezbjednu vožnju kroz tunel

Savjeti za bezbjednu vožnju kroz tunel
Foto: Ilustracija | Savjeti za bezbjednu vožnju kroz tunel

Za vožnju kroz tunel važe posebna pravila, a Bosansko-hercegovački auto-moto klub (BIHAMK) objavio je spisak savjeta, koji su univerzalni, ma gdje se nalazili.

Vožnja tunelom razlikuje se od vožnje na otvorenom putu, ima svoje zakonitosti i dinamiku. To znači da su zabranjeni vožnja u rikverc i polukružno okretanje, zaustavljanje ili parkiranje na saobraćajnim trakama.

Postoji i problem adaptacije oka na osvjetljenje pri ulasku ili izlasku, održavanje propisanog razmaka, strogo pridržavanje propisane brzine vožnje - koja je po pravilu niža od ograničenja brzine za put kojom vozite.

U jednocevnim tunelima, odnosno u onima u kojima postoji po jedna saobraćajna traka za svaki smer, najstrože je zabranjeno preticanje. U tunelima s tri saobraćajne trake (2+1), preticanje je dozvoljeno samo za onaj smjer u kojem postoje dvije uporedne trake, ukoliko nije drugačije određeno saobraćajnim znacima.

U tunelima koji imaju dvije cijevi, za svaki smjer po jednu, i u njima se nalaze po dve ili više saobraćajnih traka, preticanje je po pravilu dozvoljeno osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

Svaki tunel, bez obzira da li se ubraja u kategoriju kratkih, srednje dugih ili dugih tunela, najavljen je znakom opasnosti. To znači da bi trebalo da smanjite brzinu čim vidite znak. BIHAMK savjetuje da kroz retrovizor pogledate da li i vozači iza vas smanjuju brzinu, a ako to ne rade da uključite sva četiri migavca kako bi ih upozorili.

Na ulasku u tunel skinite sunčane naočari ako ste ih nosili. Isključite brisače ako ste vozili po kiši. Ako ste vozili s dugim svetlima uključite kratka. Zatvorite prozore, isključite dovod vazduha od spolja zbog mogućeg lošeg vazduha u tunelu. Uključite klimatizaciju ili provjetravanje kako vam naglo ne bi zamaglila stakla.

Ne pušite i ne koristite mobilni telefon. Pridržavajte se propisanog razmaka. Pri izlasku iz tunela ponovno stavite sunčane naočari ako je sunčan dan. Ne ubrzavajte odmah po izlasku iz tunela, pošto je potrebno neko vrijeme da se oči priviknu na intenzivnije svjetlo.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije