Novosti

Savremene tehnologije ukidaju klasične saobraćajne znakove

Savremene tehnologije ukidaju klasične saobraćajne znakove
Foto: N.N. | Savremene tehnologije ukidaju klasične saobraćajne znakove
N.N.

Da li će Velika Britanija zaista ukinuti saobraćajne znakove, kao što se navodi u najnovijoj saobraćajnoj strategiji, u kojoj je čak određeno i kad bi to trebalo da se dogodi.

Autor dokumenta "UK Connected and Automated Mobility Roadmap to 2030" je organizacija Zenzic, čija je misija da se ubrza proces implementacije samovozećih automobila umrežavanjem industrije, organa vlasti i nauke.

U njihovom izvještaju se navodi da će implementacija CAM (connected and automated mobility) tehnologije povezivanja i automatskog upravljanja eliminisati potrebu za klasičnim saobraćajnim znakovima. Tako "ogoljenim" autoputevima Britanci bi mogli da se kreću već 2027, navodi se u izvještaju.

Već naredne godine javnosti će biti prezentovan plan implementacije novih tehnologija čiji će prvi vidljivi rezultat biti uklanjanje fizičkih saobraćajnih znakova.

Upozorenja bi se tako ubuduće prikazivala digitalno na instrument tabli automobila.

Međutim, postavlja se pitanje šta sve to znači za vlasnike starijih vozila, koja nisu opremljena savremenim tenologijama i sistemima asistencije.

"U razdoblju smo dramatičnih društvenih i ekonomskih promjena. Saobraćaj je ključan u tome i uskoro će se transformisati novim tehnologijama povezivanja i automatizacije, uključujući digitalnu infrastrukturu koja će izmjeniti lice britanskih auto-puteva", kaže Daniel Ruiz, predsjednik Zenzica.

Pritom naglašava kako razumije problem da će na putevima biti milioni klasičnih vozila bez novih tehnologija, ali kaže kako će se digitalnom infrastrukturom ubrzati transformacija.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije