Novosti

Sedam miliona Amerikanaca kasni sa otplatom “auto-kredita"

Sedam miliona Amerikanaca kasni sa otplatom “auto-kredita"
Foto: N.N. | Sedam miliona Amerikanaca kasni sa otplatom “auto-kredita” duže od 90 dana

Američka automobilska industrija je prethodnih godina bilježila rekordnu prodaju, ali ako je vjerovati brojevima koje je objavila zvanična Savezna banka Njujorka – sve veći broj kupaca je zapravo u dugovima.

Preko sedam miliona “Jenkija” je u zaostatku od 90 ili više dana kada govorimo o vraćanju kredita, što je najporaznija cifra zabilježena još od 2010. godine kada je na sceni bila čuvena recesija.

Broj takvih mušterija je skočio za 1,5% u posljednjih šest godina, a najveći broj njih pripada kategoriji stanovništva mlađoj od 30 godina.

Međutim, ekonomisti kažu da razloga za brigu još uvijek nema i da su brojke visoke samo zato što je i prodaja skočila prethodnih godina. U 2016. godini Amerikanci su kupili rekordnih 17,5 miliona novih automobila, a očekivanja su da će prodaja i ove godine preći cifru od 17 miliona.

U takvim uslovima kupci su pozajmili čak 584 milijardi američkih dolara, a riječ je o najvećoj cifri u posljednjih 19 godina. Ako se pogledaju ukupni zajmovi uzeti s ciljem kupovine automobila, oni su trenutno 1,27 hiljada milijardi dolara, ali čine manje od 10% ako se analiziraju generalno zajmovi, odnosno ukupan iznos pozajmica. Ispred kredita iniciranih automobilskim pobudama, nalaze se školski krediti kao i krediti za kuće.

Ono šta eksperte zabrinjava jeste podatak da sve veći broj onih sa odličnom kreditnom istorijom ne uspijeva da vraća zajmove na vreme. U 2018. godini je prosječan zajam iznosio 36.692 američka dolara uz mesečnu ratu od 547 dolara.

Veruje se da je cifra skočila i zato što kupci prelaze sa jeftinijih automobila na skuplje krosovere, terence i pikap kamioneta sa punom opremom. To je “natjeralo” mnoge kupce da se odluče na veće iznose zaduženja, čak veće nego što su u stanju da otplaćuju. Ipak, uz rekordno nisku stopu nezaposlenosti razloga za brigu ipak još uvijek nema.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije