Novosti

Škoda oborila rekord u najdužem “driftu” na ledu

Škoda oborila rekord u najdužem “driftu” na ledu
Foto: Twitter / Printscreen | Škoda oborila rekord u najdužem “driftu” na ledu

Češki proizvođač automobila, koji je dio VW grupacije, uputio se u Švedsku prošlog mjeseca u pokušaju da postavi još jedan rekord, ali jednim manjim modelom SUV-a. Naime, riječ je o čisto električnom Enyaqu, naravno u RS izdanju, koji je na zaleđenom jezeru napao i uspio da ostvari rekord u najdužem besprekidnom "driftu“ na ledu.

Za volanom Škodinog prvog električnog SUV-a se našao Ričard Miden iz Evo magazina, uspjevši da se kreće "bočno“ 7.35 kilometara. Ova zabavna avantura se odigrala u krugu prečnika 60 metara, a za kompletiranje vožnje je bilo potrebno 15 minuta i 58 sekundi. Za to vrijeme pređeno je 39 krugova. U jednom trenutku, Enyaq RS se kretao brzinom od 48.67 km/h, dok je najniža iznosila 31.64 km/h.

Vozilo koje je postavilo rekord je u potpunosti standardno, sem Michelin Dackproffsen guma naprijed i Nokian Hakkapelitta s klinovima pozadi. Lokacija na kojoj se događaj odigrao je jezero Stošarnen. Dakle, 19. januara u Krokomu u centralnoj Švedskoj, Škoda i Miden iz Evo magazina, uspješno su popravili prošlogodišnji rekord u "ledenom driftu“ koji je postavio Vong Dongđang u Subaruu WRX (6.22 kilometra).

Škoda ističe da je Enyaq RS tehnički oborio dva rekorda, jer Ginis odvaja kategorije "najdužeg drifta u kontinuitetu na ledu“ i "najdužeg drifta u kontinuitetu na ledu u klasi električnih automobila“. Ni manje ni više nego 18 časova "driftanja“ je kompletirano za pet dana pred rekordni pokušaj.

Midenu postavljanje rekorda za volanom Škode nije nepoznato, budući da je avgusta 2011. postigao 366 km/h modifikovanom Octavijom RS. Ova najbrža Škoda u istoriji posjeduje 600 ks, izvučenih iz 2.0-litarskog benzinca, neophodnih za postizanje impresivne brzine na Bonvil slanom jezeru. Da bi proslavila desetogodišnjicu obaranja rekorda, marka iz Mlada Boleslave je u potpunosti restaurirala dotični automobil 2021. godine, prenosi "AutoBlog"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije