Novosti

Škoda predstavila novu Oktaviju Scout

Škoda predstavila novu Oktaviju Scout
Foto: N.N. | Škoda predstavila novu Oktaviju Scout

Škodina ponuda za aktuelnu Octaviju proširena je i praktičnom karavanskom verzijom Scout koja se može kombinovati s benzinskim i dizelskim motorima.

Nova Octavia Scout i ovaj put nudi se isključivo u praktičnijoj karavanskoj verziji, a Škodina alternativa slično podignutim modelima nekoliko drugih proizvođača koji su zasnovani na crossover filozofiji manje će zazirati od loših podloga ispod točkova.

S ciljem smanjenja cijene Škoda će novu Octaviju Scout (čija je podnica udaljena od tla dodatnih 15 milimetara) sada nuditi i u kombinaciji samo s prednjim pogonom, što ranije nije bio slučaj, ali se očekuje da će većina kupaca ipak birati Scout s pogonom preko obje osovine.

Slabiji četverocilindarski turbobenzinski motor krije se iza oznake 1.5 TSI, a proizvod VW-a raspolaže sa 150 KS i zajedno s osnovnim dvolitarskim turbodizelskim motorom (115 KS) nudiće se u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem.

Spomenuti benzinac s asistencijom blage hibridne tehnologije (e-TEC) za prijenos snage na podlogu koristi 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila, a znatno snažniji benzinski motor (190 KS) krije se iza oznake 2.0 TSI i kombinovan je s automatskim mjenjačem i integralnim pogonom.

Najviše snage u Scoutu nudi dvolitarski turbodizelski motor TDI EVO, a 200 KS i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta nudi se isključivo u kombinaciji s integralnim pogonom i automatskim mjenjačem. Pored ostalog, dovoljno i za vuču prikolice do 2.000 kilograma.

Octavia Scout u svakom slučaju nudi veliku zapreminu prtljažnog prostora (640 litara), crossoverske detalje na karoseriji i adekvatnu zaštitu elemenata podvozja, a standardni 18-inčni točkovi uz doplatu se mogu zamijeniti 19-inčnom opcijom.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije