Novosti

Skromna renesansa Lancije

Skromna renesansa Lancije
Foto: Lancia promo | Skromna renesansa Lancije
N.N.

Ponovno oživljavanje modela Lancije je zamišljeno kroz lansiranje tri nova modela. Njihova premijera će uslijediti u intervalu između 2024. i 2028. godine, a ponuda će se obavljati u samo 60 gradova koji su geografski smješteni van Apeninskog poluostrva.

Informacije na temu ponovnog uzelta Lancije smo čuli na konferenciji a štampu. Nakon što se približio potpunom izumiranju, brend je od gašenja spasilo spajanje grupacija PSA i FCA, na koji način je stvoren Stellantis. Šef koncerna, Karlos Tavarez je još tada naveo da će svaka marka dobiti šansu da se pokaže, ali uz implementaciju plana koji bi na kratak rok donio profitabilnost.

Upravo je to razlog koji rasvjetljuje zašto će povratak u život Lancije biti izvršen prolaskom kroz mala vrata! Novu gamu Lancije će činiti samo tri modela automobila i namjera je da ta ponuda pokrije polovinu evropskog tržišta. Ti noviteti bi bili lansirani u veoma sporom ritmu između 2024. i 2028. godine. Nije iznanađujuće to što je prioritet bačen na razvoj nove generacije Ypsilona.

Maleni automobil je trenutno za kupovinu dostupan samo u Italiji gdje bilježi odlične rezultate, ali to zahvaljujući niskim prodajnim cijenama. Sljedeće verzije će biti lansirane za tri godine, a zna se da će novitet biti do četiri metra dug i da će se oslanjati na električni pogonski sklop.

Sljedeći u nizu stupa na scenu 2026. godine i tu ćemo vidjeti najveći model male game, što će ga učiniti perjanicom marke. Novajlija će biti 4,6 metara dug i nema sumnje da će i on biti elektromobil. Izvjesno je da će biti izveden iz modela DS-a s povišenom pozicijom sjedenja. Francuski donor će za tržište biti spreman 2024. godine i tada ćemo i o Lancijinom pulenu više znati.

Naposlijetku, treća Lancija koja će uslijediti će doći u formi kompaktne Delte. Ali, na taj model ćemo baš da se načekamo, s obzirom da je premijera zakazana za 2028. godinu. Konstruktor već sada najavljuje izvajan i mišićav automobil, s geometrijskim linijama, a koji bi trebalo da se dopadne evropskim entuzijastama. I ovaj model Delta će takođe biti baterijski, a Lancija od 2028. godine najavljuje plasman isključivo vozila iz segmenta BEV.

Lancia će obratiti posebnu pažnju na izbor materijala u konstrukciji ovih novih modela. To će biti brend Stellantisa koji će sadržati najveći procenat recikliranih materijala, "sa 50% dodirnih površina napravljenih od eko-održivih materijala". Obećavaju nam se i ekskluzivni materijali, na koje smo navikli u prošlosti.

Štaviše, skromnost se nalazi na nivou distribucije. Izvan Italije, Lancia je planirala stotinu novih distributera u šezdeset velikih evropskih gradova. Francuska je jedna od prioritetnih zemalja, uz Španiju, Belgiju, Holandiju i Njemačku. Da bi dosegla do kupaca koji nisu u blizini distributera, Lancia će se fokusirati na onlajn prodaju. Ovo mora da predstavlja polovinu prodaje, prenosi AutoRepublika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije