Novosti

Skupocjeni modeli ne znaju za krizu

Skupocjeni modeli ne znaju za krizu
Foto: Porsche promo | Skupocjeni modeli ne znaju za krizu

Iako je svjetska auto-industrija u velikoj krizi zbog pandemije virusa korona, pojedini, uglavnom skupocjeni modeli odolijevaju.

Ni Porsche nije imun na pad prodaje automobila koji je pogodio praktično sve svjetske proizvođače četvorotočkaša u prvoj polovini 2020.

Kompanija iz Štutgarta je u periodu januar-jun širom svijeta prodala 116.964 vozila, uz pad od 12% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Najveći pad prodaje zabilježen je na zapadnoevropskim tržištima, kao što su SAD (-20%) ili Njemačka (-25%), dok se kriza najmanje osjetila u azijsko-pacifičkom i bliskoistočnom regionu (-3%), kao i u Kini (-7%).

Najveća tražnja kod kupaca je vladala za Porscheom Cayenne (prodato 39.245 primjeraka), a solidno stoji i drugi SUV - Porsche Macan (34.430).

I dok su ova dva automobila pretrpjela pad isporuka u prvoj polovini 2020, legendarni Porsche 911 je zabilježio rast od 2%.

U periodu januar-jun širom svijeta je prodato 16.919 primjeraka 911, čime je potvrđeno da su skupocjeni automobili najmanje pogođeni ekonomskom krizom zbog pandemije.

Interesantno je da je Porsche u prvoj polovini godine uspio da proda i 4.480 primjeraka svog električnog prvenca, modela Taycan, što je s obzirom na novonastale okolnosti prilično dobar rezultat.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije